La innovació i la qualitat, l’eina de Hoko per fer-se lloc al mercat tèxtil

L’empresa mataronina va ser la primera en fabricar peces de roba amb polipropilè

Hoko és una empresa  mataronina  especialitzada en roba esportiva que s’ha fet un lloc dins el mercat del sector tèxtil. Joaquín León, gerent i fundador de l’empresa, va crear la marca ara fa 12 anys quan es va quedar sense feina després d’haver treballat tota la vida en el sector tèxtil a Mataró. En aquell moment va detectar la necessitat de crear roba amb unes característiques concretes pensades per esportistes. León, com a corredor de fons, va crear peces de roba amb polipropilè, una fibra termoplàstica, semblant al polièster o la poliamida, que té unes característiques molt bones: no es pot tenyir ni destenyir, és aïllant tant del fred com de la calor i no té porus, fet que fa que el teixit no pugui agafar males olors i tampoc absorbir l’aigua i, per tant, un cop mullat s’asseca ràpidament. León explica que van ser els primers en fabricar peces de roba amb aquest teixit i creuen que és el futur. El procés de fabricació és molt diferent al que es feia tradicionalment a Mataró i es necessita gairebé 10 vegades menys de fil.

La industrialització tèxtil de Mataró va començar a mitjans dels segle XIX. A la ciutat el gènere de punt es va convertir en el gran referent d’aquest sector que va ser motor de l’economia local i motiu pel qual encara es coneix la capital del Maresme. Com en el conjunt de Catalunya, la indústria tèxtil va perdre pistonada en els últims anys, especialment des de la liberalització del comerç tèxtil internacional l’any 2005. El resultat ha estat el desplaçament de la major part de la producció a la Xina i altres països asiàtics. León explica que la clau per competir amb aquests gegants és la innovació i la qualitat dels productes.

Les peces de Hoko, diu León, tenen una vida útil de més de 10 anys. Això creu que pot ser menys atractiu, allunyant-se una mica de les tendències de moda, però diu que és necessari per ser més sostenibles i ajudar el planeta.

Informa: J.Peñaranda