La Generalitat apel·la a la responsabilitat social per evitar un rebrot del coronavirus

El Govern de la Generalitat considera una “bona notícia” que Barcelona i la seva àrea metropolitana, on s’inclou El Maresme, entrin en la fase 1 de la desescalada aquest dilluns. Però demana a la població que sigui responsable per evitar un rebrot del coronavirus. Des del Govern, insisteixen que cal complir la normativa i, sobretot, no sortir de les regions sanitàries. Segons la portaveu del Govern, Meritxell Budó, “si ho fem bé ara, abans podrem arribar a la nova normalitat i recuperar l’economia”.  

Budó, que ha comparegut en roda de premsa aquest dissabte, ha assegurat que és “crucial” que la població de Barcelona i el seu entorn no es confiï ara amb aquest canvi de fase. Considera que cal passar de la fase 0 avançada a la 1 amb “la màxima prudència i vigilància” per evitar “un rebrot i un nou confinament”. En aquest sentit, ha insistit que és “vital no moure’s de les regions sanitàries”.

Pel que fa a quan es podrà passar a la fase 2, el Govern no vol donar, de moment, cap data. Segons Budó, les institucions han d’actuar sempre seguint sempre uns criteris mèdics i científics. De manera que, en funció de com es faci aquesta entrada a la fase 1, es veurà quan Barcelona i la seva àrea metropolitana podran trobar-se igual que les altres regions sanitàries catalanes. A dia d’avui, “seria imprudent i temerari fixar una data entrada en vigor de l’entrada de la fase 2”, ha afirmat.  

Davant la previsió que augmentarà la mobilitat a partir de dilluns en aquesta zona, el Govern ha anunciat que es reforçarà el transport públic amb una oferta del 80% dels serveis. A les hores punta, els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i el TRAM oferiran el 100% de la seva capacitat i Renfe i el Metro, al voltant del 95%. Malgrat aquest increment dels serveis, la portaveu del Govern ha recomanat evitar les hores punta i complir l'obligatorietat de dur la mascareta.

Budó ha comparegut acompanyada del conseller d’Interior, Miquel Buch, i de la titular de Salut, Alba Vergés. Buch ha avançat que el Govern està estudiant alguns canvis introduïts pel govern espanyol tant en la fase 1 com en la 2. De la seva banda, Vergés ha assegurat que el nivell de contagi a Catalunya està disminuint de “manera constant i lenta” però, tot i així, ha recordat que deixar enrere l’epidèmia és “una qüestió de tota la societat catalana”.

Informa: B.Doñate