La Generalitat amplia la modalitat d’allotjaments turístics 

El Govern de la Generalitat ha aprovat el nou Decret de reglament de turisme de Catalunya, una normativa que regula els allotjaments turístics i que defineix i actualitza els requisits que han de complir per ser-ho. Tot plegat per afavorir la competitivitat i adequar la realitat jurídica a la demanda i a l’activitat turística.

Una de les novetats incloses en el decret és el que s’ha anomenat allotjaments singulars. En serien exemples les cabanes als arbres, les barraques entre vinyes o les coves. Aquests nous establiments turístics no podran ubicar-se en vehicles, aeronaus o embarcacions ni tampoc en edificis convencionals o construccions prefabricades i hauran d’allotjar com a molt sis persones.  

L’altre tipus de nou allotjament turístic és el de les llars compartides. Segons el decret, el titular d’un habitatge podrà compartir-lo amb com a màxim quatre persones i durant una estada de no més de 31 dies. Els ajuntaments – com és el cas de Mataró - tindran un any per poder assumir aquest nova tipologia.

El decret també inclou canvis pel que fa als habitatges d’ús turístic, ja que a partir d’ara podran allotjar com a molt 15 persones. Aquest tipus d’establiment turístic comença a ser habitual al Maresme, incloent-hi Mataró. Segons el cens dels establiments turístics de la Generalitat, a mitjans de juliol Mataró tenia registrats 132 habitatges d’ús turístic, gairebé un centenar més que el 2016.

El decret també suposa la unificació de les normatives vigents i l’establiment de la definició i la responsabilitat dels intermediaris dels allotjaments turístics, d'acord amb el seu règim jurídic. L'objectiu, segons el Govern, és preveure el frau i evitar la comercialització d'allotjaments turístics il·legals.

La nova regulació estableix finalment que els establiments turístics no requereixin de cap habilitació per part del Govern de la Generalitat.

Informa: B. Doñate