La Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena visibilitzen la feina dels cuidadors informals

Visualitzar la tasca i la importància que tenen els cuidadors informals de persones de salut mental i explicar nous mètodes existents en aquest àmbit han estat els objectius de la jornada que ha organitzat la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena. Durant la jornada ha tingut lloc la taula rodona “Models de suport als cuidadors informals en salut mental”, en la que hi ha pres part, entre d’altres, la presidenta de l’Associació de Salut Mental de Mataró i el Maresme Susana Plasencia. Segons Plasencia és important donar visibilitat a la tasca que fan els cuidadors informals i, sobretot, cuidar-los per la càrrega que suposa la feina que fan. Explica que la falta de recursos del sector fa que molts cops siguin els familiars els que han de fer de cuidadors. La solució creu que passa per dotar de més recursos a les famílies perquè deixin de fer de cuidadors informals.

Plasencia detalla que segons les estadístiques una de cada quatre persones patiran al llarg de la seva vida algun problema de salut mental. És per això que creu que no només és important que es facin jornades sobre els cuidadors informals, sinó també sobre la salut mental. Considera que aquesta és l’única manera de deixar d’estigmatizar aquestes malalties i conscienciar a la població de com d’important és tractar-les. 

La jornada “Suport al cuidador informal de persones amb problemes de salut mental” ha tingut lloc aquest matí a l’Auditori del TecnoCampus i ha estat inaugurada per la regidora de Benestar Social i Promoció de Salut, Laura Seijo. Durant la jornada, també hi ha hagut la conferència “Model d’Atenció Centrada en la Persona” a càrrec de la coordinadora AICP del Consorci Salut i Social de Catalunya. La clausura ha anat a càrrec del Dr Josep Cañete, director de Salut Mental i Addiccions del Consorci Sanitari del Maresme, amb la conferència “Tendències en el suport a cuidadors no professionals de persones amb trastorn mental”.

Informa: S. Ruiz