L’associació Sempervirens Mataró torna a organitzar la cita, que el cap de setmana de l’1 i el 2 d’abril arriba a la 43a edició amb la sostenibilitat com a eix central
L’última va ser el 2020, una setmana abans que la pandèmia ho aturés tot. L’any següent les restriccions la van convertir en la Setmana de la Natura i el passat no va ser possible per motius econòmics. Però la Fira de l’Arbre i el Medi Ambient torna aquest 2023. La cita continua viva de la mà de l’Associació Sempervirens Mataró, que l’ha organitzat en temps rècord. Ha tingut poc més de dos mesos per preparar-la des que se’ls va comunicar que el projecte tirava endavant i l’1 i el 2 d’abril ompliran el Parc Central d’artesans, associacions i activitats que comparteixen un interès comú: la sostenibilitat. Es referma com a eix central d’una fira que té com a objectius principals formar, educar i promocionar.
Xavier Montero, director Fira de l’Arbre i el Medi Ambient: “Aquestes coses necessiten temps. Nosaltres volem educar i promocionar la sostenibilitat. I això engloba tots els sentits que té la fira. A vegades la gent es pregunta què hi fan un formatge o unes sabates o una indústria. Per la fira, sempre, partirem de la base que la planta i la flor és el sector que volem promocionar com a capital d’una comarca que s'hi dedica. però tota lresta é squ een el dia a dia, el consumidor pot ajudar molt a fer sostenible el món”
La 43a Fira de l’Arbre i el Medi Ambient també comptarà amb tallers que reforçaran l’objectiu d’educar en la sostenibilitat tant a petits com a grans. També hi haurà una zona de restauració que estarà amenitzada per actuacions de les escoles de música de la ciutat. Al voltant, escampades per tot el parc, hi haurà les parades d’artesans, un sector que també ha vist com la pandèmia modificava el seu dia a dia.
Anna Chica, presidenta Sempervirens Mataró: “Ha canviat, però estan molt il·lusionats. Estan contents que els haguem trucat, així com l’any passat va ser una decepció dir-los que no es feia la fira. aquest any la fira en fa 43 i é sun reeferents, però volem que ho sigui al Maresme i a Catalunya. Volem que la nostra fira mediambientalment sigui un punt de trobada per famílies, per gent que vulgui diversió i passar un bon dia a Mataró”
Tenen en ment un projecte a cinc anys vista i entre els reptes de futur més immediats, voldrien externalitzar la Fira de l’Arbre i el Medi Ambient, més enllà del Parc Central, a altres espais de la ciutat per tal d’apropar-la més a la ciutadania. Sempervirens Mataró manté l’esperit amb el qual va agafar les regnes de la Fira de l’Arbre l’any 2019, tot i que ja havien estat vinculats amb la cita l’any 2011 impulsant un monogràfica sobre biomassa que va acabar creuant fronteres.