La distància de seguretat i la corresponsabilitat, claus en la "fase de represa"

A partir d’aquesta mitjanit, Catalunya entrarà a la “fase de represa”. Així ho ha anunciat aquest migdia el president de la Generalitat, Quim Torra. Aquesta “fase de represa” arriba després que aquest matí tot el territori català hagi passat a la fase 3 del pla de desconfinament. Una nova etapa en què “no hi haurà prohibicions” sinó que es basarà en la “corresponsabilitat de la ciutadania”, segons ha explicat la consellera de Salut Alba Vergés. En aquest sentit, l’ús de mascaretes seguirà sent obligatori en espais tancats o en espais oberts que no hi hagi distància de seguretat i es demana que la també hi hagi una higiene de mans freqüent. El que sí que desapareixerà, a partir del 25 de juny, són els percentatges d’aforament de locals i establiments. La Generalitat ha optat perquè l’aforament vagi associat a la distància de seguretat. Una distància de seguretat que haurà de ser de 1’5 metres entre persones, que equival a 2’5 metres quadrats de superfície de seguretat.

Durant aquesta setmana de transició cap a aquest nou aforament, sí que s’ha marcat uns percentatges d’aforament del 75% en espais oberts i del 50% en espais tancats. Aquesta setmana de transició s’ha decretat perquè els establiments es puguin adaptar a la nova normativa.

Amb l’aixecament de les prohibicions també podran reobrir, per exemple, els parcs infantils “mantenint però les mesures de seguretat”. De fet, Vergés ha assegurat que a partir de demà “tot estarà permès, però no cal fer-ho tot de cop”.

D’altra banda, la consellera de Salut també ha assegurat que el sistema de salut català està més reforçat ara que a l’inici de la pandèmia. Vergés ha assegurat que hi ha la capacitat diagnòstica i de detecció suficient per si es produeixen rebrots. També ha assegurat que s’han reforçat els punts vulnerables de les residències.

 

Informa: S.Ruiz