La Cooperativa del Forn de Vidre reneix en el seu centenari

El vidre ha estat un material clau per entendre el creixement econòmic tant del Maresme com, especialment, de Mataró. De fet, des del 1919 i fins el 2008, una de les principals indústries de la ciutat va ser la Cooperativa del Forn del Vidre. Aprofitant l’arribada al centenari de la seva fundació, des de l’Arxiu Comarcal es va decidir commemorar la seva trajectòria muntant una exposició a Can Palauet sota el títol “La producció vidriera al Maresme”.  Un dels trets distintius de la cooperativa va ser que no només va oferir feina als ciutadans de la comarca sinó que va anar més enllà, i els va proporcionar també educació, cultura i salut.

En aquesta mostra s’hi poden trobar continguts històrics de tot tipus exhibits en diferents formats. Des de projeccions, plafons informatius, vídeos o fotografies, fins a mostres reals dels objectes de vidre que van fabricar a la Cooperativa. Un dels motius que va convertir l’empresa en un negoci d’èxit va ser, precisament, el seu model organitzatiu: ser una cooperativa.

L’exposició es podrà visitar fins el proper 8 de març a Can Palauet. A més, es complementarà amb altres activitats. Per exemple, hi ha organitzades una taula rodona que tractarà el paper de la dona al forn del vidre, una altra exposició sobre el retorn del vidre i una conferència sobre el vidre a Mataró durant l’època moderna. Finalment, es faran tres demostracions de com es fabricava el vidre a la Plaça de l’Ajuntament, just davant de l’Arxiu Comarcal.