L’Hospital de Mataró multiplica per tres la seva factura elèctrica

L’impacte de la pujada del preu de l’energia té importants conseqüències en els hospitals. A l’Hospital de Mataró, el càlcul és que aquest 2023 es destinaran 5 milions d’euros a l’electricitat. Aquest 2022 es tancarà una despesa elèctrica d’1,5 milions

És dispara la factura elèctrica en equipaments essencials com els hospitals, que requereixen un alt consum elèctric per funcionar amb totes les garanties. Per exemple, l’Hospital de Mataró ha vist com el cost de l’electricitat es multiplicava per tres en els últims mesos i preveu que l’any vinent la factura elèctrica pugi 5 milions d’euros.  Una xifra molt superior a l’1,5 milions amb que preveu tancar aquest 2022. Una quantitat de diners que per ara hauran de sortir dels 170 milions d’euros de pressupost que té el Consorci Sanitari del Maresme i que obligaran a reajustar el pressupost, mirant de minimitzar l’impacte assistencial. Mentrestant resten a l’espera que la Generalitat faci arribar una partida extraordinària als centres hospitalaris per fer front al desmesurat creixement del cost de l’energia.

David Barrachina. Director d'Opercions Consorci Sanitari del Maresme. "Ara mateix no hi ha una confirmació, no tenim exactament una previsió del com o el quan, sí que sabem que es vol compensar d'alguna manera a través de tarifes o d'algun altre sistema. No està confirmat, però esperem que així sigui. Efectivament, no podem deixar de pagar la llum, s'haurà de fer i hem de veure com arribem a cobrir aquest cost minimitzant qualsevol impacte assistencial. Hem d'arribar a cobrir aquest diferencial que el mercat ens porta"

Els hospitals són grans consumidors d'energia. A les potents màquines com els aparells de TAC, o els mateixos quiròfans s'hi suma tot el sistema de ventilació, que representa un 50% de la despesa anual. Aquests espais mai podran deixar de dependre de la xarxa per subsistir. De totes maneres, mesures com la instal•lació de plaques solars el passat 2021, han permès reduir despesa.

David Barrachina. Director d'Opercions Consorci Sanitari del Maresme. "Tenim en marxa les plaques fotovoltaiques des de l'any 2021, tot i que el plec es va fer i es va concursar en el 2019, la Covid ho va fer endarrerir. Són uns 390.000 kW/h el que produeixen. Per l'Hospital, que és un edifici molt gran i molt consumidor, representa un 5% del nostre consum. Encara que aquest percentatge, però sigui petit, pel Consorci Sanitari del Maresme és com tot el consum anual dels tres Centres d'Atenció Primària que gestionem. Per tant, la quantitat de plaques és gran, però per un centre tan consumidor com és u hospital representa aquest 5%".

Es calcula que la despesa elèctrica d’un hospital mitjà com el de Mataró és superior al que costa il·luminar els carrers i equipaments de la mateixa ciutat.