L’escalfament global podria fer pujar el mar fins a la Laia l’Arquera

Segons un estudi internacional de l’organització Climate Change, si la temperatura del planeta pugés 1,5 graus les vies del tren o trams de la N-II estarien enfonsades. Si s’arribés als 3º, el mar arribaria a la Porta Laietana

Imatge: Climate Change

La via del tren, el Tecnocampus, el port i un tram de la Nacional-II quedarien, a la llarga, sota l'aigua si la temperatura del planeta puja 1,5 graus. Si en puja 3, la Laia l'Arquera i tota l'N-II estarien enfonsats i la Nau Gaudí a primera línia de mar. Aquesta és la previsió que fa Climate Change, una organització internacional i independent de científics i periodistes que investiguen i fan divulgació sobre els efectes del canvi climàtic, en un estudi d'abast mundial publicat aquesta setmana.

L'augment del nivell del mar no serà immediat, sinó que serà progressiu. Per exemple, en cas que l'any 2030 la temperatura hagi pujat un grau i mig, parts del braç del port podrien quedar ja sota el nivell del mar segons la simulació feta des de Climate Change. Si tot i això no es fes res per revertir l'escalfament global, la situació empitjoraria deixant tota la primera línia de la ciutat sota l'aigua d'aquí a 130 anys amb importants afectacions en la mobilitat entre d'altres.

Per evitar que la temperatura seguís pujant, l'any 2016 tots els països es van comprometre a reduir l'emissió de gasos hivernacle. L'objectiu era que l'any 2030 la temperatura del planeta no fos 2 graus superior a la d'època preindustrial i fer el possible perquè es limités a 1,5°. Aquest llindar del grau i mig, però, segons els experts és gairebé inevitable que se superi perquè no s'han fet les accions necessàries per evitar-ho. De fet, l'any 2019 la temperatura de la Terra ja es va situar 1º per sobre de la temperatura mitjana d'entre el 1850 i el 1900.

Aquestes previsions, tot i no ser matemàtiques tenen com a finalitat promoure la lluita contra el canvi climàtic i servir com a eina per a planificar les ciutats del futur. L'augment del nivell del mar, no serà l'únic problema que s'hauran d'afrontar en cas que el planeta se segueixi escalfant. Segons el tècnic de Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Jordi Bonet, l'escalfament global també comportarà temporals, inundacions i rierades més virulents i habituals, més incendis o que les temperatures a Mataró i el Maresme puguin superar els 40 graus de manera recurrent. Fenòmens que també acabaran comportant un augment de la mortalitat.

Aquests són alguns dels efectes que s'intueixen, però Bonet assegura que hi poden haver altres problemàtiques inesperades, perquè el canvi climàtic és anàrquic. Per mitigar-les, explica, caldrà que les administracions inverteixin en mesures com fer les esculleres més altes o construir refugis climàtics. Però com més es trigui a revertir el canvi climàtic, les actuacions hauran de ser més contundents.

 

Informa: S.Ruiz/ A.Gual