L’Ajuntament de Vilassar de Mar admet errors en la gimcana sexual

El Síndic de Greuges ha investigat l’activitat i hi ha detectat mancances a l’hora de garantir els drets dels infants i joves que hi van participar. L’Ajuntament ha establert mecanismes interns per evitar que es repeteixi.

Ajuntament de Vilassar de Mar

L’Ajuntament de Vilassar de Mar reconeix els errors que el Síndic de Greuges assenyala en la investigació d’ofici sobre la gimcana amb contingut sexual que ha encès les alarmes aquest estiu. La síndica considera ’fonamental’ l’educació afectivosexual i reconeix la iniciativa com a ‘valuosa’, però ha detectat mancances en l’activitat pel que fa a la garantia dels drets dels infants i joves que hi van participar. Lamenta que la gimcana no estigués dissenyada i impartida per professionals en la matèria ni fos adequada a les edats dels participants, d’entre 12 i 30 anys. A més, l’informe destaca que el consistori va difondre imatges dels menors fent algunes proves sense tenir l’autorització de les famílies i exposant-los a situacions ‘inesperades i incòmodes’ sense haver-los informat prèviament del tipus de proves.

En un comunicat, l’Ajuntament ‘comparteix i fa seves les recomanacions i els suggeriments que fa la síndica de greuges en la resolució’ i es compromet a posar-se amb contacte amb les famílies per explicar-los els resultats de la investigació i aclarir dubtes. El text també destaca que s’han establert mecanismes interns per tal d’evitar que una altra situació com la d’aquest estiu i s’ha obert un expedient informatiu al Servei de Joventut, tant als tècnics de referència com a l’empresa contractada per a la seva dinamització.

El malestar per la gimcana, que va tenir lloc la nit del 22 de juliol en el marc del Juliol Jove organitzat des de l’Espai Jove Can Jorba, va esclatar a principis d’agost davant la indignació de les famílies pel contingut de les proves i la publicació d’imatges a Instagram sense pixelar. La polèmica va provocar la dimissió de la regidora de Joventut, Montse Gual. La renúncia s’ha de fer efectiva aquest mes de setembre.

Informa: L.Cera