L’activista Carlos Umaña apel•la a la societat pel desarmament nuclear

Aquest metge de Costa Rica, guardonat amb el Premi Nobel de la Pau, ha participat en l’acte “Mataró, ciutat contra les armes nuclears”

Acabar amb les armes nuclears al món s’aconsegueix amb els moviments socials. Aquest és un dels conceptes que el Premi Nobel de la Pau, Carlos Umaña, entén com a clau per posar fre a aquesta xacra d’abast mundial. En aquest sentit, Umaña vol interpel·lar a la societat en general per  tal que faci seva aquesta lluita i prengui consciència de com és d’important posar fer definitiu al perill armamentístic nuclear.

Carlos Umaña (activista i Premi Nobel de la Pau): “El desarmament nuclear és un canvi de paradigma que s’aconsegueix amb un moviment social. Molta gent sent que les armes nuclears són un monstre inabastable i, si bé és una amenaça existencial, no la personalitzen com a una cosa que sigui part de la seva experiència vital o que estigui al seu abast de solucionar”

Tot i reconèixer la dificultat perquè el món sigui lliure  d’armes nuclears, Umaña no tira la tovallola i assegura que aquest fet és possible. Això sí, és conscient que és un repte que requereix molt de treball i que s’ha d’assolir entre tots.

Carlos Umaña (activista i Premi Nobel de la Pau): “Això [aconseguir el desarmament nuclear] ho fem de baix cap a dalt. És un canvi que requereix una estigmatització i que ho anem construint entre tots. Un món sense armes nuclears definitivament és possible. Requereix molta feina i molta pressió, però ho podem aconseguir entre tots”

Aquest metge de Costa Rica ha estat aquest dissabte passat a Mataró per participar en la jornada “Mataró, ciutat contra les armes nuclears”, organitzada per les entitats Justícia i Pau-Maresme, Coral Primavera per la Pau, Associació Veïnal de Rocafonda, Grup 3r Mon Mataró i Programa Cruïlla d’Europa, que va tenir lloc a la biblioteca Antoni Comas. A banda de Mataró, el premi Nobel és de gira aquests dies per Catalunya per continuar conscienciant sobre la necessitat de prohibir, d’una vegada per totes, aquest tipus d’armament.

Carlos Umaña va rebre el Premi Nobel de la Pau el 2017 i és directiu de la Campanya Internacional per abolir les Armes Nuclears. Des d’aquesta campanya s’està impulsant un tractat multilateral perquè els països el firmin i serveixi per prohibir les armes nuclears. 

De fet, l’Ajuntament de la capital del Maresme també s’ha adherit al Tractat sobre la Prohibició d’Armes Nuclears.

Umaña també és copresident de l’Associació Nuclear Internacional de Metges per la Prevenció de la Guerra Nuclear.