L’Hospital de Mataró, capdavanter en rehabilitació cardíaca

Un quaranta per cent dels pacients amb malalties cardiovasculars de l'Hospital de Mataró es beneficien de les consultes de rehabilitació cardíaca. Aquest pla, d’entre 8 i 14 sessions de durada, consta de controls periòdics, la promoció d’hàbits de vida cardiosaludables, un entrenament físic individual i una valoració psicològica i, un cop finalitzat, es recepta un programa personalitzat d’activitat física. L’Hospital de Mataró va ser pioner a Catalunya en oferir aquest programa fa 15 anys i és un dels pocs que integra els serveis de Cardiologia i Rehabilitació. El percentatge de pacients que participen del projecte seria major amb una millor predisposició de cardiòlegs i rehabilitadors.

El doctor Eulogio Pleguezuelos detalla que els beneficis són impressionants comparant amb els riscos. La rehabilitació cardíaca redueix a menys de la meitat la probabilitat de patir un segon infart i la mortalitat baixa un 31%. Així ho demostren diversos estudis que també parlen d’altres beneficis: les persones que hi participen en aquesta rehabilitació milloren la seva qualitat de vida, perden la por a tornar a fer una vida normal –una gran majoria no s’atreveix a fer esforços després d’un infart– i, en molts casos, acaben necessitant prendre menys medicaments.

Precisament, el 27% de les defuncions a Catalunya són causades per malalties cardiovasculars, sent la segona causa de mort només per darrera del càncer. Les malalties cardiovasculars més freqüents són la hipertensió arterial, l’arteriosclerosi, l’angina de pit, l’ictus i l’infart. En aquest sentit, la prevenció és primordial.

Informa: C.Sánchez