L’Espai Mataró, el nou equipament que fomenta la participació ciutadana

L’Ajuntament treballa en les instal·lacions de la plaça de la Muralla que acollirà l’OFIAC i la nova Oficina de Transició Energètica

Font: Ajuntament de Mataró
L’Espai Mataró, el nou equipament que fomenta la participació ciutadana

Havia d’obrir les portes a finals de l’any 2019 o principis del 2020, però l’Espai Mataró fa un mes que ha començat les obres. Les noves instal·lacions que han d’acollir l’Oficina d’Atenció Ciutadana, però també molts altres serveis que potenciïn la participació dels mataronins i mataronines, se situen a la plaça de la Muralla. Actualment l’edifici pertany a PUMSA i ara vol ser el pol d’unió entre l’administració i la ciutadania a través, diu el consistori, d’un “equipament singular”. És per aquest motiu que es planteja l’Espai Mataró amb zones d’autoservei on es puguin fes pagaments de taxes o d’obtenció de documentació, espais d’atenció amb cites prèvies i també tràmits amb atenció presencial. Les dependències del servei 010 també es col·locaran a aquestes instal·lacions que, a més, comptaran amb el que han anomenat “laboratori de creativitat i innovació”, un espai compartit entre consistori i entitats que fomenti el “treball transversal, col·laboratiu i plural” amb capacitat per a 30 persones i l’oportunitat de poder-se fer servir com a sala de conferències o zona de formació.

Aquest nou equipament vol comptar també amb un espai sociocultural i per això incorpora una zona d’exposicions i d’informació sobre esdeveniments culturals i novetats administratives. Un àmbit que es preveu que sigui flexible i diàfan i en què es podran posar fins a un total de 100 cadires. A més, també hi haurà un espai verd important i per això preveuen incorporar espècies d’interior en un jardí vertical o testos mòbils.

Per altra banda i al local del costat, propietat de la Fundació Unió de Cooperadors de Mataró, s’hi col·locarà la nova Oficina de Transició Energètica.

Tot plegat una adaptació i reforma que també afectarà l’edifici de l’Ajuntament, que comptarà amb un vestíbul més lliure, sense l’OFIAC i la futura marxa de l’Oficina de Turisme, i a través del qual s’aprofitarà per connectar La Riera amb la plaça de l’Ajuntament. S’estudia col·locar-hi exposicions i mostres artístiques o dotar de més espai, per exemple, pel pessebre de Nadal o les figures institucionals quan dormen al vestíbul durant Les Santes.

Tota l’adequació i reforma s’emmarca dins el projecte del Pla d’Impuls del Centre (PIC) i tindrà un import total de 889.288,83 euros, dels quals 91 mil euros es destinaran al subministrament del mobiliari. Si la pandèmia de la Covid-19 ho permet, i així ho ha subratllat el regidor d'Administració Juan Carlos Jerez, l’Espai Mataró es podria inaugurar d’aquí a un any, durant la tardor del 2021.

Informa: M.Gómez