×

Missatge d'error

Notice: Undefined index: und a include() (línia 84 de /var/www/vhosts/mataroaudiovisual.cat/httpsdocs/sites/all/themes/mataroaudiovisual07/templates/node/node.tpl.php).

L’Arxiu commemora el 150è aniversari de ‘La Flaca’

Una de les revistes satíriques més populars del segle XIX, ‘La Flaca’, està de celebració pel seu cent-cinquantè aniversari. Aquesta publicació va néixer a Barcelona durant el Sexenni Democràtic comprès entre el 1868 i el 1874, un període on a Espanya es va instaurar un context que garantia més llibertats. Amb ‘La Flaca’ van aparèixer moltes altres publicacions del mateix tarannà transgressor. En el seu cas, es publicava setmanalment i se centrava en aspectes polítics, però també socials. Com totes les revistes de l’època també va patir censura, sobretot, quan els governs van estar en mans de forces més conservadores. Tot i això, van trobar la manera d’esquivar-la amb un mètode senzill: canviant-li el nom.

El nom d’aquesta publicació, ‘La Flaca’, feia referència a Espanya. Una Espanya que estava representada per una noia molt prima, robada i saquejada. Al seu costat, l’acompanyava un lleó d’aspecte similar. Tot i l’èxit que va aconseguir, amb la caiguda de la República i l’arribada de la Restauració, la revista es va veure obligada a desaparèixer.

El tarannà humorístic i satíric de ‘La Flaca’ és equiparable, a dia d’avui, a la revista ‘El Jueves’. De fet, segons Oriol Font, molts dels acudits de llavors podrien ser perfectament aplicables a l’actualitat. L’acte de commemoració va consistir en una conferència que va tenir lloc a Can Palauet i que va impulsar l’Arxiu Comarcal del Maresme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal. 

Informa: L.Sanmiquel / J.Monfort