L’alcalde Josep Abril i Argemí ja té una escultura a la ciutat de Mataró

L’alcalde Josep Abril i Argemí ja té una escultura a la ciutat de Mataró

L’artista Perecoll ha estat l’encarregat de crear l'obra ‘La cadira de l’alcalde’: una cadira foradada per cinc trets que serveix d’homenatge a l’alcalde republicà Josep Abril i Argemí, afusellat l’any 1939 durant el franquisme. L’estatua, feta de bronze i assentada sobre una peanya de granit finalment està ubicada a la Riera, a l’alçada del carrer Bonaire, just davant de l’Ateneu de la Fundació Iluro, i no a la plaça Tomàs i Valiente com s’havia previst en un principi.  L’autor, Pere Coll, ha deixat clar que el  què volia representar amb la seva obra era el paper de la institució i afirma que l’escultura s’havia de situar a la Riera perquè la gent pugui trobar-la fàcilment.

D’aquesta manera, Mataró homenatja la memòria de Josep Abril, tal com ja es va aprovar l’abril del 2007 en un Ple municipal, tot i que per qüestions econòmiques encara no s’havia pogut veure l’escultura. Qui també es mostra satisfeta amb l’escultura és la família. Núria Benaiges assegura que d’aquesta manera es pot conèixer la figura d’Abril i recuperar una part de la història.

L’acte d’inauguració, fet just davant de l’escultura, va estar procedit de la presentació de la biografia d’Abril, editada per la fundació Irla. Un acte en què van participar l’autora, Margarida colomer, Joan Manuel Treserras, president de la Fundació Irla, Pelai Pagès, doctor en història i l’alcalde, David Bote, encarregat de cloure l’acte.

 

Informa: M.Rodríguez/ M.Gómez/ M.Castilla