L’administració d’antibiòtics durant la primera hora redueix la mortalitat per sèpsia

Avui se celebra el Dia mundial de la Sèpsia, una condició mèdica que es caracteritza per una resposta inflamatòria generalitzada de l'organisme davant d’una infecció bacteriana, vírica o fúngica. Aquesta pot danyar els òrgans, fer que deixin de funcionar i, fins i tot, pot arribar a produir la mort. De fet tot i ser una afectació relativament desconeguda, la incidència de la sèpsia és alta i se la considera la causant de 4000 morts a Catalunya cada any, més que els infarts i l’ictus junts.

Des del Consorci Sanitari del Maresme fa temps que encapçalen, juntament amb altres centres hospitalaris capdavanters, la lluita contra la sèpsia. De fet, recentment, l’ens ha donat a conèixer tres nous projectes de recerca sobre condició mèdica, tots tres finançats amb els diners recaptats per la cursa solidària Sepsis Challenge. Aquestes investigacions han servit, en primer lloc, per quantificar els recursos assistencials que farien falta cada any a Catalunya per atendre els casos de Sèpsia. També han demostrat la importància d’una detecció precoç i d’administrar antibiòtics en menys d’una hora. I per últim, han servit per fer un pas endavant en la lluita contra alguns dels microorganismes ultraresistens implicats en la sèpsia.

A partir d’aquests avenços obtinguts, des del Consorci Sanitari del Maresme plantegen engegar de cara al 2019 la campanya “Tens una hora per aturar la sèpsia”, amb la intenció de conscienciar i sensibilitzar al personal mèdic sobre la importància d’administrar antibiòtics dins la primera hora de contraure aquesta condició mèdica.

 

Informa: A.Gual