L’ADF recomana no abaixar la guàrdia malgrat el baix nombre d’incendis registrats fins ara

Un dels aspectes positius que deixarà aquest 2020, com a mínim fins al moment, és el baix nombre d’incendis que s’ha registrat a tot el territori català. El confinament ha evitat que la ciutadania pogués estar en contacte amb els boscos tal com passa cada any i, com a conseqüència, no s’han produït incendis significatius. Així ho explica Vicenç Ribas, de l’Agrupació de Defensa Forestal de Serra de Marina i coordinador de les ADFs del Maresme. Malgrat aquesta realitat atípica, Ribas alerta que no es pot abaixar la guàrdia ara que tan sols queden 15 dies per acabar la campanya.

Al llarg d’aquestes darreres setmanes, des de l’ADF han detectat tres factors de risc que podrien provocar incendis en un futur. D’una banda, han notat que des que es va desconfinar la població, són moltes les persones que han optat per anar a passejar per la muntanya. Des de l’ADF però, afirmen que aquest col·lectiu no els preocupa en excés. Sí ho fa, en canvi, la presència de joves que van a hores no habituals a fer ‘botellons’ un fet del qual han estat notificats últimament. Tot i així, Vicenç Ribas admet que a hores d’ara no s’ha hagut de lamentar cap incident. D’altra banda, des de les Agrupacions de Defensa Forestal adverteixen d’un altre fenomen que suposa un risc. Aquest és la instal·lació  de barraques i mobles diversos en zones periurbanes on s’hi permet la creació de petits horts.

Pel que fa a les accions de conscienciació, Vicenç Ribas ha demanat fer un pas més enllà. Anima a no només no cometre imprudències sinó a intentar impedir que altres persones ho facin, sobretot, en aquelles hores on la vigilància policial i d’agents rurals es redueix.

Informa: L.Sanmiquel