"Jo puc canviar-ho, dels debats a l'acció", la proposta de la Fundació Iluro per trobar solucions als nous reptes

La Fundació Iluro i l'Escola GEM presenten el projecte educatiu "Jo puc canviar-ho. L'obrador d'Iluro, dels debats a l'acció". Es tracta d'una iniciativa que protagonitzen 10 grups d'alumnes de 4t d'ESO que busquen solucions a reptes socials de Mataró. L'activitat es realitza a la Casa Colli Regàs un espai obert també per a l'aprenentatge, des d'on s'ofereixen diversos tallers adreçats a alumnes de primària i secundària. Marta Ibarz, directora de la fundació Iluro, explica que, justament d'un d'aquests tallers, el de "l'obrador", ha nascut aquest nou projecte. Un projecte, que segons la directora de l'Escola GEM, Montse Paradeda, vol integrar les competències transversals, aquelles com l'emprenedoria o la iniciativa, que no estan vinculades en cap àrea en concret i són, diu, la base de l'aprenentatge del futur. 

El projecte s'ha estructurat en 3 fases. Primer s'ha preguntat als alumnes què els preocupa i els inquieta de Mataró, després s'ha fet una tria per seleccionar les propostes més importants o urgents i finalment se'ls ha proposat el repte d'aportar idees per resoldre-ho. Actualment s'està treballant en aquesta fase de prototipatge dissenyant les accions a fer. Alguna d'aquestes accions, per exemple, és realitzar una xerrada sobre violència de gènere amb testimonis reals a nens i nenes de 5è de primària a 2n d'ESO per conscienciar-los. En Jan Aimat, en canvi, proposa ampliar els lavabos i millorar les carreteres. 

Els educadors que condueixen el projecte, Pep Marès i Pere Canyada, expliquen que les aportacions dels alumnes són perfectament realitzables i que el més important és que es responsabilitzin i busquin solucions amb allò que no estan d'acord. 

El pròxim 11 d'abril es presentaran els resultats a la Fundació Iluro de la mà dels mateixos alumnes en un acte obert al públic.

Informa: J.Peñaranda