Incendi forestal entre Argentona i Mataró

Els agents rurals treballen en la hipotesis que el el foc estaria presumptament relacionat amb una crema de restes vegetals escapada

Imatge general de l'incendi
Fotografia: Bombers Generalitat Catalunya

Els Bombers de la Generalitat han estat alertats, quan passaven 4 minuts de les 12 del migdia d'aquest dijous de Sant Joan, d'un incendi de vegetació forestal a la zona de Sant Jaume de Traià, Argentona, però al límit amb el terme municipal de Mataró..Un incendi que ha anat cremant fins les darreres hores i que no s'ha donat per estabilitzat fins 6 hores després de començar-hi a treballar per apagar-lo.

L’incendi ha propagat en direcció nord-oest des de la zona de Sant Jaume de Traià, entre la carretera C-60 i una zona industrial. Els esforços de les primeres dotacions desplaçades fins a la zona (una quinzena terrestres i 5 d'aeries) han treballat per limitar el perímetre del foc. A mesura que han passat les hores, s'han anat afegint més dotacions, terrestres i aèries, fins arribar a 35 dotacions terrestres i 10 aèries. La feina s'ha anat fent tant amb línies d’aigua, eines manuals i amb el suport de les descàrregues dels mitjans aeris: al flanc esquerre, el més llarg, per evitar que propagués agafant el fons dels barrancs per una zona boscosa; el flanc dret, que avançava cap a la zona més urbanitzada propera al polígon industrial, s'ha anat mantenint més estable; i el cap ha sobrepassat la carena i ha anat avançant en sentit descendent on se l’ha intentat ancorar a una pista per aturar-lo. Per en aquesta zona el foc ha llançat focus secundaris més enllà del perímetre, per la qual cosa ha estat necessari redistribuir els efectius. De les 4 hectàrees afectades en un inici, a les 5 de la tarda ja hi havia 11 hectàrees afectades.

Segons informen els cossos d'emergències, no hi ha hagut cap persona que hagi resultat ferida i tampoc ha estat necessari fer cap desallotjament del nucli urbà així com tampoc de les masies aïllades properes a la zona del foc. Això sí, després que les primeres informacions apuntessin a que alguna nau del polígon industrial més proper hagués pogut estar afectada a causa del fum i de la temperatura, un cop estabilitzat el foc s'ha pogut comprovar que l'incendi ha afectat totalment una nau del polígon industrial, a la zona del c/ Galícia, sense que cap persona hagués resultat ferida..

Els efectius desplaçats pels Bombers de la Generalitat han estat, com dèiem, una quarantena de dotacions terrestres, amb camions d’aigua i vehicles lleugers entre els quals hi ha efectius de les unitats GRAF (Grup d’Actuacions Especials), la unitat sanitaritzada del GROS (Grup Operatiu de Suport) i la Unitat de Comandament Mitjana. Fins al lloc també s’hi han desplaçat 4 patrulles i l’helicòpter dels Agents Rurals, efectius dels Mossos d’Esquadra, 11 vehicles de 6 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), 3 ambulàncies amb caràcter preventiu del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques) i efectius de la Policia Local.

Segons les primeres dades provisionals i les primeres investigacions, el cos d'Agents Rurals expliquen que el foc estaria presumptament relacionat amb una crema de restes vegetals escapada.

Des del primer moment l'Ajuntament de Mataró ha activat el Pla d’Actuació Municipal i la Policia Local ha tallat preventivament el carrer de Galícia a l’alçada del carrer de Blanes. La zona esportiva d'Argentona s'ha habilitat com a punt de control. Des d'allà s'està coordinant l'operatiu entre els diferents cossos dels serveis d'emergències. Fins a la zona s'hi ha apropat l'alcalde de Mataró David Bote, per saber, de primera mà les evolucions de l'incendi.

.