Homenatge mataroní a Joan Peiró tot i la pandèmia

Homenatge mataroní a Joan Peiró tot i la pandèmia

Una seixantena de persones s’ha aplegat aquest divendres 24 de juliol al Pati del Cafè Nou per homenatjar Joan Peiró. Tot i la pandèmia, un any més la comissió ciutadana d’homenatge a Joan Peiró ha volgut recordar la seva figura. Aquest any es commemora el 78è aniversari de l’afusellament del líder anarcosindicalista a Paterna, al País Valencià. Durant l’homenatge també s’ha recordat les set persones que van ser afusellades amb Peiró el 1942 i les seves filles, Mercè i Guillermina, que sempre havien donat suport a la Comissió. A més, s’ha recordat Anna Comas, que ha mort aquest estiu i que va ser figura imprescindible en el trasllat de les restes de Joan Peiró de Paterna a Mataró.

El Monument d’homenatge a Peiró, instal·lat al Pati del Cafè Nou des del 2018, és una obra de l’artista mataroní Martí Anson en record i memòria de Peiró i persones víctimes del franquisme. El monument és un fanal amb forma de bufador de vidre amb una punta lluminosa de vidre bufat que recorda la relació de Joan Peiró i la seva tasca com a cooperativista a les Cristalleries de Mataró. Només s’il·lumina cada 24 de juliol a les 10 del vespre. Víctor Ligos és membre de la comissió Peiró i un dels historiadors del Forn del Vidre. 

Joan Peiró va ser un destacat dirigent de la CNT a Catalunya i Espanya. Va ser ministre d'Indústria durant la II República espanyola. A Mataró va ser director de la cooperativa Cristalleries de Mataró i l'any 1989 va ser declarat Fill adoptiu de la Ciutat a títol pòstum per l'Ajuntament de Mataró.

Informa: C.Sánchez/E.Andrés

Tags: