Homenatge a les víctimes del franquisme en el Dia de la República

Dia de la República
Homenatge a les víctimes del franquisme en el Dia de la República

Nova celebració del Dia de la República a Mataró. Diumenge al matí, una seixantena de persones, han pres part en l’acte amb la voluntat de fer homenatge als que van perdre la vida lluitant contra el feixisme.

Els participants han dipositat flors al Cementiri dels Caputxins, al monument on hi ha gravats els noms dels brigadistes Internacionals que van participar a la Guerra Civil. En la trobada hi ha pres part, entre d’altres, un dels membres de l’Amical Brigades Internacionals de Catalunya, Eduard Amoroux. Amoroux ha remarcat la vigència a arreu d’Europa de diversos moviments que, com el de Catalunya, defensen la memòria d’aquests brigadistes.

Des de 2007, aquest homenatge també es porta a terme en el monument a totes les víctimes del franquisme a Mataró, que se situa al barri de Rocafonda, a la cruïlla de l'Avinguda Amèrica amb el passeig Cabanellas. Ho ha explicat Santi Combarros, membre del Grup de Recerca de la memòria històrica de Mataró.

Grup Recerca i Memòria Històrica Mataró funciona des de 2002, llavors sota el nom a Grup de Recerca i Memòria de la Lluita Antifranquista a Mataró. Aquest any, també s’ha fet una ofrena en record de l’antic Hospital dels Salesians on també van ser enterrats diversos brigadistes internacionals.

Informa: O. Debat