Homenatge a Juan Ramón Morante, referent sindical d'UGT

“Abriste caminos, dejaste huella”. Amb aquest lema, la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT ha volgut retre homenatge a Juan Ramón Morante, referent sindical d’aquesta organització. Nascut a Huéneja (Granada) l’any 1927, Morante va arribar a Mataró a finals dels anys 40 per fer-hi el servei militar i s’hi va quedar a viure i treballar. A la capital del Maresme va treballar a la fàbrica Ymbern, on va ser escollit primer delegat i vocal del Comité d’empresa. L’any 1974 va ser nomenat professor de l’Escola Sindical Comarcal de Mataró i poc a poc va anar ocupant càrrecs rellevants tant provincials com nacionals dins el Sidnicat Vertical, l’únic permès dins el franquisme. En paral•lel, Morante juntament amb altres sindicalistes van començar a organitzar de manera clandestina la nova UGT i el PSOE. De fet, 40 dies després de la mort de Franco, ja començava a repartir els carnets als militants del sindicat. Gairebé tota una vida dedicada a la lluita sindical en favor dels drets laborals, que Juan Ramón Morante reconeix que hauria estat impossible d’acomplir sense tota la gent que li va donar suport. Un homenatge, a més, que per Morante significa que tota la seva lluita va ser d’utilitat.

Una labor sindical que li va comportar rebre per part de la Generalitat la Medalla President Macià l’any 1992 a petició del Secretariat de la UGT. Per a Lluis Torrents, secretari comarcal de la UGT al Maresme, el llegat de Morante  es pot definir en la capacitat de dialogar, l’empatia i la constància per la lluita del que es creu just. Una persona que per Torrents no es defineix només pel que va fer, sinó pel que encara fa en l’actualitat.

Sobre la situació actual que viu el país, Juan Ramón Morante creu que la falta d’unió entre els treballadors és el principal problema que existeix per fer front a la regressió de drets laborals. 

Durant l’acte d’homenatge, l’alcalde de Mataró David Bote ha anunciat que demanarà al Govern espanyol que Juan Ramón Morante sigui distingit amb la Medalla d’Or al Mèrit en el Treball.

Informa: S.Ruiz

Tags: