Greenpeace alerta de la pressió urbanística en el litoral del Maresme

La franja del litoral barceloní compresa entre Mataró i Malgrat de Mar és una de les àrees d’alta pressió urbanitzadora que té Espanya. Així es refereix a aquesta zona l’organització Greenpeace en el seu informe ‘Protecció a tota costa’, on l’entitat assenyala 54 espais costaners de tot el litoral espanyol que encara no s’han urbanitzat del tot i que podrien ser emplaçaments tant d’habitatges com d’infraestructures sense control.

Tot i haver-hi lleis que a Espanya prohibeixen la construcció a menys de 500 metres del mar, segons Greenpeace, encara “continuen les ànsies per construir en primera línia de platja”. Es tractaria, doncs, de blindar aquests espais amb zones verdes i de construir d’esquenes al mar, per evitar, també, la desaparició de les platges per l’impacte del canvi climàtic. Però saber gestionar-ho depèn de les administracions, com ha explicat el portaveu de Greenpeace Espanya, Miguel Ángel Soto, tot afegint que s'ha d'estar alerta per evitar que es repeteixin situacions com quan va produir-se "la bombolla immobilària".

Per identificar aquests 54 trams d’alta pressió urbanitzadora d’Espanya, com aquest que inclou part del Maresme, Greenpeace s’ha basat en uns criteris. En primer lloc, han de ser zones que no estiguin ni molt saturades ni molt desenvolupades; han d’haver experimentat un creixement urbanístic significatiu entre els anys 1987 i 2011; no han de tenir tot el sòl protegit però trobar-se a prop d’espais naturals i estar ben comunicades, sobretot, per carretera.

Segons Greenpeace, és important preveure la conservació de l’entorn per poder-lo traspassar a les generacions futures, però també per minvar l’impacte del canvi climàtic, que en el litoral es traduirà per la pujada del nivell del mar i la conseqüent desaparició de les platges, un problema habitual en certes zones del Maresme, sobretot del sud de la comarca. Per això, cal blindar aquests espais i prioritzar la creació de zones verdes.

Tot i aquesta referència al centre i al nord Maresme en l’estudi, cal dir que la província de  Barcelona - on s’inclou la comarca- és la sisena d’Espanya amb un major percentatge de protecció del seu litoral, amb un 30,8% preservat.