Fridays for Future demana que s’aprofiti el confinament per aprendre una lliçó ambiental

L’Agència Espacial Europea mostrava imatges aquests darrers dies comparant l’estat espanyol des de l’aire. Una fotografia del març de l’any 2019 i l’altra, del 2020. La diferència d’aquestes imatges és ben clara: la concentració de diòxid de nitrogen es redueix molt considerablement entre una i l’altra, en concret a les grans ciutats. Segons Greenpeace els valors de contaminació d’aquests últims dies se situen al voltant del 40 per cent del límit fixat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea. Unes xifres que celebren els més ecologistes i relacionen amb les imatges de grans ciutats com Venècia amb l’aigua transparent o, més a prop, els dofins vistos recentment a les costes del Maresme. Una situació que des de Fridays for Future a Mataró atribueixen al fet que la natura es fa pas dins i fora de les grans ciutats.

Un dels grans temors de tot plegat és que quan s’aixequi el confinament la contaminació augmenti i les emissions es disparin no només a l’estat espanyol sinó a tot el món, en un intent per reanimar l’economia i la producció industrial. És per això que des de Fridays for Future alerten que el problema és del sistema i que s’ha d’aprofitar el moment per no prendre més recursos, diuen, al planeta.

Des de Fridays for Future a Mataró fan una crida a les noves generacions per activar-se “abans no sigui massa tard”, diuen. De fet, creuen que ara tenen una oportunitat per arreglar el que, asseguren, s’ha fet malament fins ara.

L’aturada pràcticament d’un terç de la població mundial per la pandèmia del coronavirus fa que aquestes comparacions de contaminació es puguin fer a tot el món. Google, per exemple, ha aprofitat aquests dies per expandir una de les seves aplicacions anomenada Earth Engine en el que es veu perfectament les zones amb més concentració de diòxid de nitrogen abans i després de l’aparició de la Covid-19.

Informa: M.Gómez