Free Form Style, moda inclusiva pionera amb segell mataroní

A partir d’una experiència familiar, Marina Vergés i Carolina Asensio van començar a dissenyar i fabricar peces de roba adaptades per a persones amb alguna discapacitat

Un familiar de la Carolina i la Marina va patir un ictus i, des d’aleshores, es desplaça en cadira de rodes. Durant dos anys va vestir roba de xandall, fins que van intentar comprar uns pantalons adaptats, de carrer, i no van trobar cap patró que els agradés ni cap teixit que les convencés. Van optar per tunejar-ne uns.

Marina Vergés, cofundadora Free Form Style: “Vam posar-hi un ‘velcro’ en lloc d’una cremallera, vam treure les butxaques de darrere, vam afegir-hi tela extra a la part central per fer-los més còmodes a algú que es passa gran part del dia en cadira de rodes...”

D'aquesta manera van començar a fer peces de roba que compleixen el que anomenen la triple A: adaptació, autonomia i autoestima. Es tracta de roba adaptada i inclusiva que permet que persones amb algun tipus de discapacitat o mobilitat reduïda es puguin vestir sense l’ajuda de ningú o sense haver d’estar dempeus.

Marina Vergés, cofundadora Free Form Style: “La roba inclusiva és per a tothom; per a tot tipus de cossos i de persones, de talles i de mides. La roba adaptada, a més, serveix per a persones que tenen poca mobilitat, van en cadira de rodes o porten pròtesis”

Van començar dissenyant i fabricant pantalons i samarretes, però actualment també produeixen dessuadores, faldilles o capes. Els usuaris d’aquestes peces són ben diversos: des d’aquells que necessiten sondar-se fins a persones amb pròtesi, monyó o artrosi. Fins i tot trencar-se un braç comporta dificultats a l’hora de posar-se, per exemple, una jaqueta.

I com estan fetes aquestes peces? Sobretot, pensades per facilitar el dia a dia a aquestes persones. Pantalons amb grans obertures laterals, cremalleres amb imant, mànigues dividides en trossos, forats en lloc de butxaques per poder-hi recolzar el braç. També tenen cura del tipus de teixit. Aposten per la sostenibilitat amb teixits de cotó i hipoalergènics.

Free Form Style va ser pionera en l’elaboració de peces d’aquest tipus. Actualment, tot i que són poques les empreses que hi treballen a nivell estatal, cadascuna ha cobert un buit específic, de manera que es complementen.