Expectació i seguretat a la cursa de les tortugues fins al mar

Tercera nit d'activitat a la platja de Sant Simó. Aquest cop són 14 les tortugues que es disposen a fer el recorregut cap al mar. Les 9 nascudes a la matinada més les 5 recent sortides de l'ou. Després de passar la roda d'inspecció i la volta de presentació entre els centenars de persones que les volen veure comença el moment decisiu. Falten pocs minuts per la mitjanit i els cuidadors les deixen sortir a terra. Algunes marxen decidides cap a l'aigua, com la número 27, qui lidera la ruta. D'altres s'ho prenen amb més calma i la majoria no es mouen. 7 tortugues segueixen immòbils al punt de sortida. 

Poc a poc, i gràcies al suport dels professionals, enfilen camí cap al mar. Tot i alguna desviació final, provocada per la força de les onades, les 14 acaben dins l'aigua, on la vida els espera.

Aquesta és la crònica de la tercera nit d'un esdeveniment cada cop més seguit per molts mataronins.

Encara queden gairebé 90 tortugues per sortir de l'ou a la platja de Sant Simó. Però dia rere dia, desclosa rere desclosa, creix l'expectació a la platja mataronina. Més d'un centenar de persones es congreguen al voltant de les tanques que protegeixen el niu instal•lat a la sorra per no perdre's els darrers naixements. Des de persones que sopen a la guingueta, passegen per la costa i fins i tot ciutadans que es desplacen expressament fins a la platja per seguir aquestes eclosions.

Tot i l'important seguiment que està tenint el naixement de les tortugues, la platja compta un dispositiu especial de seguretat per garantir que es desenvolupi sense incidències i garantint al màxim el seu procés natural.

Des del 15 de juny, l'Ajuntament de Mataró ha coordinat un protocol de custòdia del niu. Gràcies a la col•laboració de cinc entitats proteccionistes, prop de 200 voluntaris han fet torns de 3 hores cadascun durant les 24 hores, 7 dies a la setmana. Tots els voluntaris han rebut, almenys, sessions de formació de 2 hores impartides per tècnics de la Generalitat i del CRAM per conèixer les mesures de protecció que s’havien de garantir al niu. Amb la proximitat de les possibles eclosions, alguns voluntaris han rebut una segona sessió de formació més específica per poder protegir els animals acabats de néixer.

El grup de voluntaris que s'han ofert a custodiar el niu és totalment heterogeni, format per persones de diferents edats. La majoria dels voluntaris són mataronins. Un 10 per cent del voluntariat però, és procedent d'altres punts del territori.