Evitar que el vent faci revifar l'incendi, objectiu dels bombers

La marinada va contribuir ahir a la propagació de les flames. La previsió és que aquesta tarda torni a bufar, tot i que amb menys intensitat

Bombers treballant en l'extinció de l'incendi a Sant Jaume de Traià. Foto: Bombers de la Generalitat
Bombers treballant en l'extinció de l'incendi a Sant Jaume de Traià. Foto: Bombers de la Generalitat

Els bombers mantenen un retén de 10 vehicles, 60 agents i un helicòpter bombarder davant la possibilitat que l’incendi de Sant Jaume de Traià pugui revifar. Tot i que cap a les 7h d’aquest matí de divendres s’ha donat per extingit, la situació amb alguns punts calents sobre el terreny, i el vent de marinada que pot tornar a bufar durant aquesta tarda, poden representar un risc de represa de les flames. Durant una entrevista al programa El Mirador de Mataró Audiovisual, l’Oficial Joan Peinado, cap d’intervenció de l’incendi forestal d’Argentona, ha explicat que la forta marinada que va bufar durant bona part del dia de Sant Joan va contribuir a la propagació del foc iniciat per una crema incontrolada de restes vegetals. En el mateix sentit, ha explicat que darrera de la majoria d’aquests incendis hi ha una causa humana. Si a aquesta situació s’hi afegeix la sequedat dels boscos i una quantitat de pluja del tot insuficient per mantenir la humitat del terreny, es creen les circumstàncies perfectes per a que una guspira acabi cremant 15 hectàrees, com ha estat el cas.

Amb tot un estiu per endavant, l’incendi que ha cremat en aquesta zona del centre del Maresme és l’operatiu més important que han fet els bombers a hores d'ara. Més encara, pel territori on s'ha produït, en una zona complicada per la conjunció de massa forestal, zones de canyes, un polígon industrial, masies i urbanitzacions. Precisament, ahir a la Noguera, la roda punxada d’un camió va deixar un rastre de fins a 26 focus i conats d’incendi que, afortunadament, no van anar a més.