Espanya segueix treballant per frenar la corba

Amb 25 mil casos de coronavirus (més de 1600 a la UCI) 1.326 morts i 2.125 afectats donats d’alta, Espanya segueix buscant la manera de frenar la corba.

Aquest dissabte a la tarda han anunciat diverses mesures en una roda de premsa posterior a la reunió del comitè tècnic. Una roda de premsa on no hi havia el màxim responsable de l’operatiu, Fernando Simón que ha mostrat símptomes de coronavirus, tot i que s’ha fet la prova i ha donat negatiu. El seu lloc l’ha substitut Maria José Sierra, del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, que ha actualitzat les xifres, explicant que “els casos estan en augment i seguiran augmentant”. Al mateix temps Sierra ha explicat que s’han aprovat noves mesures per augmentar la disponibilitat de productes necessaris en el sistema sanitari; reforçar l’adquisició en el mercat, recolzar als fabricants estatals i fer entrar en la fabricació nou s sectors afins (ha posat com a exemple que empreses de cosmètica puguin fabricar gels desinfectants)

Sobre la possibilitat d’endurir les mesures d’aïllament Sierra ha explicat que “les mesures de distanciament social són les més dràstiques. I el més important és que aquestes es compleixin. Les estem valorant, però de moment són les adequades.”

Raquel Yotti, de l’Institut de Salut Carles III, ha explicat que en els propers dies el govern estatal posarà a disposició de la població 640 mil tests, i ella mateixa ha volgut destacar que aquesta xifra fàcilment podria arribar al milió. Es tracta d’uns tests que el govern ha comprat i que permeten conèixer els resultats en tant sols 15 minuts.

Rodrigo Gutiérrez, d’Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat, ha explicat que el sistema sanitària disposa de 350 mil professionals, i que el ministeri ha posat a disposició de les comunitats autònomes 50 mil professionals.

A la roda de premsa també hi ha participat representants dels diferents cossos de seguretat que participen del comitè. Un dels aspectes destacats l’ha posat sobre la taula Laurentino Ceña, director adjunt de l’operatiu de la Guardia Civil, que ha explicat que han realitzat 5 mil accions contra la violència de gènere. De fet ahir una dona de 35 anys d’Almassora (Castelló) va ser assassinada davant dels seus fills, presumptament a mans de la seva parella, que posteriorment s’hauria entregat i confessat els fets. Laurentino Ceña ha demanat que s’utilitzin les aplicacions en Xarxes Socials per denunciar possibles delictes.