ERC Mataró homenatja l’alcalde Abril, afusellat pel franquisme

Aquest dijous ha fet 84 anys de l’assassinat del primer alcalde republicà de la ciutat

Aquest dijous ha fet 84 anys de l’afusellament de Josep Abril, el primer alcalde republicà de Mataró. Esquerra Republicana l’ha volgut homenatjar, com és tradició, amb una ofrena floral davant l’escultura “la cadira de l’alcalde” de Pere Coll erigida en la seva memòria. 

Josep Abril, va ser detingut al febrer del 39, poc després de l’arribada de les tropes franquistes a la ciutat. Tot i que les autoritats fidels a la República van exiliar-se, Abril s’hi va negar. Després de ser detingut, se’l va sotmetre a un judici sumaríssim i, finalment, va ser executat al març d’aquell mateix any.

Anna Salicrú, presidenta ERC Mataró: "Som aquí com cada any per retre homenatge a la seva figura, però també per recordar a totes les víctimes del franquisme que van morir injustament aquelles dates i durant els anys posteriors. És un símbol i que hagués sigut l'alcalde de la ciutat, és un plus de representativitat d'institucionalitat que fa que sigui indispensable recordar-lo cada any."

Ja fa 6 anys que ERC Mataró fa aquest format d’homenatge en aquest punt de la Riera. Va ser l'any 2017 quan es va inaugurar l’escultura que recrea una cadira d'època amb 5 trets simbolitzant l'afusellament que va patir.