A través d’aquesta nova aplicació de la Policia Local, també es poden generar alertes en el cas de patir un incendi o una emergència mèdica. En aquests casos, l’eina redirigeix l’usuari al telèfon 112.

La implementació de la tecnologia a la tasca de la Policia Local continua el seu camí. L’última incorporació ha estat la presentada aquest divendres al matí a l’Espai Mataró Connecta. És tracta d’una aplicació per a dispositius mòbils, tant Android com iOS, emmarcada en el Pla de Seguretat Local 2021-2024. És una eina embrionària que, de moment, ha entrat en funcionament només pels comerços de la ciutat tot i que més endavant, podria ampliar-se el seu ús a la ciutadania en general. L’objectiu és que els establiments puguin generar una alerta a la Policia Local en el cas de patir alguna emergència.
Xavier Santajuliana (intendent sotscap de la Policia Local): En base a una sèrie de preguntes que fa l’aplicació, orientar l’usuari, en aquest cas als comerços, al recurs més eficaç per la demanda que estan plantejant. Això permet, a la vegada, racionalitzar l’atenció a la demanda per atendre de forma urgent allò que és urgent, i de forma immediata allò que és immediat i resoldre aquelles qüestions que no són urgents o immediates però que també formen part de la demanda policial però que no requereixen activar en aquell moment precís un recurs.
Així doncs, d’una banda l’aplicació planteja als usuaris situacions que requereixen atenció immediata com pot ser un atracament, un incendi o una emergència mèdica. En els dos darrers casos, l’eina redirigeix al comerç al telèfon d’emergències 112. D’altra banda, també permet notificar assumptes no urgents relacionats amb la seguretat ciutadana, l’incivisme, el trànsit o altres.
L’eina ha estat presentada aquest mateix divendres a representants del NEM i la FAGEM els quals n’han fet una valoració molt positiva. En les properes setmanes es faran formacions pràctiques als comerciants per ensenyar-los el funcionament de l’app.
Juan Carlos Jerez (regidor de Seguretat Pública): Ens hem reunit amb representants del NEM i de la FAGEM i, a part d’explicar-los com funciona l’aplicació, els hem facilitat tríptics i adhesius. Uns adhesius que, a més d’identificar que col·laboren en aquest programa, també pot ser un element una mica dissuasiu.
Els comerços centren molts dels robatoris que es produeixen a Mataró. De fet, el cap de setmana de l’11 i el 12 de març, tvmataró va poder constatar-ne dos. Un d’ells a la Farmàcia Enric Coll del Carrer Sant Josep i, l’altre, a la botiga Roma Style del Carrer Barcelona. En el cas de la farmàcia, els lladres van accedir al local encastant un cotxe a l’aparador i, a la botiga de roba, van entrar-hi forçant la reixa. De tots dos llocs es van endur la caixa de canvi i només es va poder recuperar la de Roma Style.
Les càmeres de videovigilància, l’última eina per presentar del Pla de Seguretat Local 2021-2024
L’aplicació mòbil presentada aquest divendres és una altra de les eines tecnològiques contemplades en el Pla de Seguretat Local 2021-2024. Tot just fa 10 dies, també van entrar en funcionament les càmeres unipersonals integrades als uniformes de la Policia Local. Uns dispositius que permetran enregistrar l’actuació dels agents i, si és necessari, poder utilitzar les imatges com a prova davant la justícia. Des de llavors, tal com ha confirmat l’alcalde de Mataró, David Bote, no s’ha produït cap servei on s’hagi hagut d’activar aquesta eina. Ara ja només quedarà la presentació d’un altre instrument que ha de millorar la seguretat de la ciutat. Es tracta de la posada en marxa de les càmeres de videovigilància. Aquests dies ja s’han començat a instal·lar en diversos punts de la ciutat com ara l’estació de tren però també es col·locaran en altres indrets de la via pública. En total, se n’instal·laran una quarantena i es calcula que estiguin del tot desplegades d’aquí 5 mesos.