En marxa el curs per millorar la gestió de la Covid-19 en geriàtrics

El curs, organitzat pel CSdM i el Tecnocampus, ofereix coneixements a professionals de les residències en temes diversos que han estat claus durant la pandèmia i que poden servir per a altres situacions similars

Donar eines al personal dels geriàtrics davant de situacions com la pandèmia de la Covid-19. Amb aquest objectiu el Consorci Sanitari del Maresme i el TecnoCampus van crear un curs pioner a Catalunya per formar o millorar les capacitats d’aquests professionals en diversos sectors que han estat claus per encarar la pandèmia en les residències. Un curs que arrencava a principis de març i que acabarà a finals d’abril. A través de classes teòriques en línia que cada estudiant pot fer de manera independent i classes pràctiques presencials, el curs tracta diferents àrees com la sectorització, la disfàgia, síndromes i malalties que puguin patir usuaris dels geriàtrics, fisioteràpia o tallers d’oxigenoteràpia, entre d’altres.

Ho expliquen les coordinadores docents del projecte, Mari Carmen Ruiz, que també és directora tècnica de la residència Sant Josep, i Vanesa Rodríguez, que a més és fisioterapeuta, epidemiòloga i professora permanent del TecnoCampus

Hem treballat des de les síndromes geriàtriques, la disfàgia, la malnutrició, la rehabilitació i fins i tot la sectorització. Hem abordat de manera integral les residències en temps de pandèmia.

El que volem és empoderar a tot el personal que treballa als geriàtrics perquè tinguin més formació. Han estat molt vulnerables en el passat. Tenen molts coneixements, però volem empoderar-los encara més i augmentar una miqueta més aquesta formació

El curs va dirigit a qualsevol tipus de treballadors de residències de gent gran, com gerontòlegs, tècnics en cures auxiliars d’infermeria, infermers, fisioterapeutes o altre personal sanitari.

El director de Recerca i Innovació del Consorci i codirector del curs, el doctor  Pere Clavé, valora molt positivament com s’està desenvolupant el projecte. L’experiència recollida creu que pot donar peu a què el Consorci Sanitari del Maresme i el TecnoCampus col·laborin per posar en marxa altres cursos.

Vull posar en valor la cooperació entre el TecnoCampus i el Consorci Sanitari del Maresme per desenvolupar aquests cursos, aprofitant l’experiència acadèmica que té el TecnoCampus i l’experiència clínica del Consorci. Crec que ha sigut una combinació de la qual els dos hem après molt i que segur que serà l’embrió per desenvolupar moltes més activitats docents.

Tot i que el curs va adreçat sobretot a tractaments per fer front la Covid-19, els seus responsables consideren que pot ser útil per poder tractar altres síndromes i malalties o per gestionar altres situacions similars a la del coronavirus.

 

Informa: S.Ruiz