Els voluntaris atrapats al Nepal tornen a casa en un avió repatriat per Alemanya

Els tres docents de l’ONG Mataró to Nepal que estaven atrapats a Katmandú ja són a casa. Després d’una setmana esperant ajuda governamental, han pogut tornar a Espanya aquest diumenge. Però han sortit del Nepal pel seu compte, en un avió disposat per Alemanya per repatriar els seus ciutadans.

Els voluntaris, dues dones i un home, estaven cooperant a Runchet, un poble situat a tres dies a peu de Katmandú i sense internet ni premsa. Havien arribat al Nepal al gener i desconeixien, per tant, la pandèmia pel coronavirus. Va ser en tornar a la capital per renovar els seus visats quan van assabentar-se de la situació a Europa i al Nepal, on just s’acabava de decretar el confinament de la població.

Sense vols internacionals, es van confinar en un hotel de Katmandú i van esperar ajuda del govern espanyol per ser repatriats. Però, al final, fent cas del Departament d’Acció Exterior de la Generalitat, es van apuntar a una llista de repatriació de l’Ambaixada Alemanya a l’Índia i dissabte van agafar un avió cap a Frankfurt. Un cop allà, van haver de buscar uns bitllets per poder volar des d’Alemanya a Barcelona. Ho ha explicat a Mataró Audiovisual una de les mestres afectades, l’argentonina Clara Bellavista.

Els altres dos voluntaris de Mataró to Nepal que també són a casa són la mestra mataronina Assumpta López i el madrileny Andrés García, un professor de formacio professional de l’Institut Thos i Codina de Mataró. La seva missió a Runchet era posar en funcionament els ordinadors de l’escola local i desenvolupar-hi un projecte pedagògic fins al juny, una tasca que de moment ja no podran acabar.

Informa: B. Doñate.