Els veïns critiquen l'abandonament de l'antic Vapor Gordils

L'Associació de Veïns Mataró Centre denuncia que l'Ajuntament encara no hagi donat cap ús al vapor més antic que es manté dret a tot l'Estat espanyol

Envoltat d’edificis nous de trinca i de locals comercials en ple funcionament, l’antic Vapor Gordils de Mataró, el més antic que queda dempeus a tot l’Estat espanyol, continua inamovible. La fàbrica, catalogada com a bé cultural d'interès local i amb el màxim nivell de protecció, és des de l’any 2008 municipal. Una nau, que l’últim propietari va cedir a l’Ajuntament en el marc del desenvolupament urbanístic del sector.

L’Associació de Veïns Mataró Centre lamenten que a hores d’ara encara no s’hagi donat cap ús a l’equipament i que la imatge sigui d’abandonament total. Un espai situat a tocar de l’estació de tren i a prop del mar, que se li podria treure molt de suc.

Jordi Galdon, president de l’Associació de Veïns Mataró Centre: Reivindiquem que en aquest espai, que és públic, se li doni una utilitat, sigui pública, sigui cedida a una entitat o sigui llogada a un privat. Aquí hi ha 2.000 metres quadrats de nau industrial que es podria fer servir per a moltes coses. Està a prop de l’estació, a prop del mar. Per exemple, els Amics del Ferrocarril reclamen un espai.

L’entitat veïnal explica que tot i demanar-ho diverses vegades al govern municipal de torn, l’única resposta que han rebut sempre és que ara no hi ha diners per tirar endavant cap projecte i que abans, hi ha altres prioritats a la ciutat.

Jordi Galdon, president de l’Associació de Veïns Mataró Centre: Aquí han fet tots aquests pisos, que crec que la majoria estan venuts, i els locals estan ocupats. Aquest edifici dona la benvinguda a la ciutat per tren i, en canvi, ens el trobem d’aquesta manera. És necessari que hi hagi un pla d’usos.

 L’antic vapor va passar a mans de l’Ajuntament en molt mal estat de conservació i els tècnics, fins i tot, van alertar que la fàbrica es trobava en perill de col·lapse i que podria esfondrar-se en poc temps. Amb l’objectiu d’aturar aquest procés accelerat de degradació, l’any 2016 es va haver d’intervenir urgentment en aquells elements que estaven més malmesos.

El futur, encara pendent

Tot i que el govern municipal no ha volgut fer declaracions, sí que ha admès que els usos de l’immoble encara no estan definits. A més, ha apuntat que el destí del vapor s’ha de determinar en el marc del nou pla d’equipaments que s’està redactant.