Els sous d’assalariats i directius s’allunyen més després de la crisi

salaris

Els assalariats perden un 0,30 per cent del seu salari respecte a l’any 2007. Ho diu l’últim informe publicat per ICSA Grupo i EADA Business School Barcelona que analitza, entre d’altres aspectes, el poder adquisitiu entre directius, càrrecs intermedis i assalariats. Precisament en el darrer informe, el 12è, assegura que en aquests 11 anys els directius han guanyat un 1,2 per cent i els càrrecs intermedis un 2,5. L’any 2007 els salaris se situaven pràcticament en els seus màxims en les tres categories, i a conseqüència de la crisi econòmica i el difícil accés al mercat de treball, els ha estat més difícil tirar endavant sobretot a aquells que buscaven la seva primera feina o que no estaven formats. Es perd poder adquisitiu doncs, però l’esperança està en la millora de les xifres d’aturats. Ho ha explicat la doctora en economia i professora del Tecnocampus Ivette Fuentes.

Tot plegat se suma a que els preus dels consumidors s’han encarit gairebé un 17 per cent des que va començar la crisi econòmica. Tot i que, amb la pujada de preus, no ha pujat de la mateixa manera el poder adquisitiu. De mitjana els directius l’any 2018 podrien tenir un sou de més de 81 mil euros anuals, que significaria que en 11 anys han pujat pràcticament 2.000 euros el seu salari cada any. Mentre que els assalariats s’han quedat amb un increment total de 26 euros anuals, que se sumen als seus 22.819 euros de mitjana que cobren anualment.

L’estudi també determina que en el sector del comerç i el turisme és on es cobra pitjor, per sota de la construcció, mentre que al sector de la banca i les assegurances continuen sent el sector on es cobra millor, seguit de la indústria.

Informa: M.Gómez/ O.Debat