"Els plats que servim han de ser de luxe, la resta ha de ser correcte"

En Francesc Fortí, cuiner i propietari d'El Racó d'en Binu va beure del millor de la nouvelle cuisine. Va arribar a tenir 2 estrelles Michelín, però amb els anys va caure en l’oblit

Al bell mig d’Argentona hi ha un edifici senyorial que en altres temps va ser l’Hotel Colon. A dins sembla que el temps s’hagi parat. La decoració, el menjador, tot recorda a un temps en el que “El Racó d’en Binu” era un dels restaurants més cotitzats del moment. Reconegut amb dues estrelles de la guia Michelín, en una època en la que els inspectors miraven amb lupa l’oferta gastronòmica del local, avui continua obert malgrat els problemes i dificultats per les que han passat al llarg dels anys. En Francesc Fortí va obrir el restaurant amb el seu germà dins de les instal·lacions de l’hotel familiar. Amb 74 anys matina cada dia, a les 6h del matí, per tenir-ho tot a punt a l’hora del servei.

Estudiava a l'escola de Santa Anna, a Mataró. Quan vaig acabar el comerç vaig anar a aprendre de cuiner. Vaig estar 5 anys a l’hotel Colón de Barcelona, després al Jockey de Madrid i a la Tour d’Argent, a París

El meu germà també va anar fora a aprendre de cambrer. L’arribada del Turisme a la costa va fer reduir la feina. Va ser llavors quan vam decidir fer alguna cosa i vam obrir El Racó d’en Binu

En Francesc ve d’una família dedicada a l’hostaleria des de fa generacions, ho recull al llibre que va publicar als anys 70. El seu pare ja va anar a aprendre cuina a l’hotel Colón de Barcelona, i ell ho va repetir.

El meu pare va anar a aprendre a Barcelona, va anar-hi pagant. Jo hi vaig anar subornant, estava pendent de qui fumava, quan era el sant o l’aniversari. Així podia fer coses a la cuina. A més a més, quan jo estudiava tenia una avantatge que no tenien els meus companys. El cap de setmana podia posar en pràctica a Argentona, el que havia vist a Barcelona durant la setmana.

En Francesc Fortí reivindica treballar dur i agafar experiència a la cuina abans d’aconseguir reconeixements. Considera que s’ha banalitzat molt la guia Michelín i la qualitat del que ofereixen els restaurants que les ostenten.

Quan jo tenia les estrelles Michelín no podíem fer propaganda, no podíem ni posar-ho  a la carta. Ara, això sembla el mercat de Calaf.

Bregat a mil cuines, en Francesc Fortí considera que el luxe als restaurants ha d’estar en els plats que es serveixen als clients. Receptes, que diu, han d’estar elaborades amb els millors ingredients. Posar el luxe en l’ambient, en el local i en l’entorn pot fer difícil als restauradors mantenir el ritme i mantenir el nivell. Com a mínim és el que considera aquest experimentat home de cuina.

El que ha de ser de luxe és el menjar i el producte que serveixes. El restaurant i el servei han de ser correctes. Molts restaurants amb tres estrelles Michelín han hagut de plegar perquè no ho han pogut aguantar.

Ser profeta a casa sempre ha estat un problema, en l’àmbit que sigui. A la cuina i la restauració no és menys i el propietari del Racó d’en Binu considera que no se l’ha valorat prou a Argentona.

Aquí venia en Vazquez Montalban, era habitual. A Argentona molts no sabien on era El Racó d’en Binu, però ell sí. Quan va venir a fer una conferència va dir als organitzadors que el vinguessin a buscar aquí, però els del propi poble no sabien on era el restaurant.

Malgrat la seva edat, 74 anys, en Francesc Fortí és un home vital que vol mantenir l’activitat i, a diferència del que es pugui pensar, no té cap intenció de plegar.

Seguiré a la cuina mentre em trobi bé. Gaudeixo molt a la cuina i m’ho passo bé. Així que seguiré.