Els pagesos perden una part de les collites per les altes temperatures

Els productes de temporada cada vegada tenen un calendari més inestable i això acaba repercutint al cost de producció, però també al del consumidor

On encara hi havia d’haver tomaqueres penjades, aquest dijous ja no hi queda res. Les altes temperatures dels últims mesos han afectat directament aquests i d’altres conreus. Perquè tinguin un creixement òptim aquest tipus de plantes han d’estar entre 18 i 24 graus, per sobre d’aquestes temperatures són plantes estressades amb tot el que això suposa: menys producció i menys diners pels pagesos.

Marc Pruna, pagès de Can Pruna

La setmana vinent havíem de començar a collir tomàquets i els hem hagut d'arrencar perquè no n'hi havia. Eren tomaqueres que ja havien arribat al seu cicle i que només tenien dos o tres tomàquets per planta. Continuar cuidant aquestes tomaqueres vol dir invertir diners en rec, adobs i tractaments fitosanitaris que no em sortien a compte. M'interessava més arrencar-ho i pensar posar-hi una altra cosa.

Com es materialitza aquesta situació a la cistella de la compra del consumidor? Pujada de preus. Un exemple és el de la mongeta verda, que aquest estiu el seu preu està pels núvols. És un producte de temporada que, a causa de les altes temperatures continuades han perdut les flors i no han produït mongetes. Un impacte econòmic que també repercuteix als mateixos pagesos amb l’electricitat o el gasoil molt cars, fet que, sumat a altres indicadors, augmenten els costos de producció.  

Marc Pruna, pagès de Can Pruna

Un any com aquest que tenim l'electricitat i el gasoil pels núvols repercuteix que els adobs els hem pagat un 20 o un 40 per cent més cars, mantenir els cultius és més car, les càmeres frigorífiques... estem augmentant el cost de producció d'un tomàquet que abans et costava seixanta cèntims un quilo de tomàquet ara l'estem produint a vuitanta-cinc o noranta cèntims. Per aquestes raons: les temperatures i l'augment del preu de les matèries primeres.

Els canvis meteorològics fa que cada vegada els productes de temporada siguin més inestables al calendari. Últimament cada any les temperatures són diferents i això fa que els pagesos tinguin difícil poder preveure quan han de sembrar i després recollir els productes de temporada. 

Per combatre les altes temperatures que augmenten cada any, els pagesos han hagut d’implementar diferents sistemes. És el cas dels hivernacles, que habitualment tenen la funció de concentrar la temperatura per avançar les produccions i allargar-les, però que per evitar que a l’interior s’enfilin els termòmetres, els pagesos han de tapar amb mantes o pintar les cobertes amb pintures especialitzades. A l’exterior es col·loquen plàstics blancs o negres al sòl de les plantes perquè no s’hi facin males herbes, però també per mantenir la humitat i la temperatura de les arrels i fer que la planta creixi de forma òptima.

Informa: M.Gómez / O.Burgada