Els nens i nenes tornen als carrers

Els carrers de Mataró han tornat a omplir-se després de moltes setmanes sense el so dels més petits, confinats des del primer dia i sense opcions a sortir.

Quaranta-quatre dies després han tornat al carrer, ho han fet en la majoria de casos acompanyats per un adult i respectant en bona part les mesures de protecció que havien rebut. Unes mesures que han confós a més d'un, després de rebre missatges diferents des de la Generalitat i el govern espanyol. Aquest darrer ha decretat que els menors de catorze anys poden sortir a partir d'avui, una vegada al dia (entre les 9h i les 21h), un màxim d'una hora i acompanyats per un adult en un radi d'1 quilòmetre del seu domicili.

I així ha estat, des de les 9 del matí han estat molts el que han tornat als carrers, i ho han fet per fer un passeig, tot i que en alguns llocs de la ciutat s'han produït concentracions de petits grups o de les mateixes famílies. La imatge de la ciutat ha canviat, i els carrers buits durant molts dies, s'han omplert de cop.

A Mataró hi ha més de 20 mil nens i nenes entre els 0 i els 14 anys. Però no tots han sortit. Algunes famílies han preferit quedar-se a casa i esperar com evoluciona la pandèmia per tornar als carrers.

Una de les situacions que ha generat més problemàtica durant aquestes darreres hores a les Xarxes Socials, i més confusió durant tot el dia, ha estat el fet de no poder accedir a espais públics com el bosc, els parcs o la platja i el passeig marítim. I és que aquí també hi ha varietat de criteris depenent del que es llegeix-hi. Segons el BOE no s'especifica una prohibició general (parla que es podrà circular per qualsevol via o espai d'ús públic, incloent-hi espais naturals i zones verdes autoritzades). El comunicat de preguntes freqüents que va actualitzant Protecció Civil de la Generalitat assegura que sí que es pot passejar per platja i passejos, però aquest darrer, fora del document de preguntes freqüents especifica que la decisió final recau en cada municipi. I així ha estat. L'alcalde de Mataró, David Bote, es defensava així de les crítiques i argumentava la decisió presa pel seu govern. "Hem volgut ser prudents i la norma diu que es tracta de passejar i no concentrar-se. El Passeig Marítim està tancat i no som els únics que ho hem impedit. Estem a l'espera de com evoluciona després d'aquest primer dia que els nens i nenes hagin pogut sortir de casa."

Les declaracions les feia durant el programa especial fet per Mataró Audiovisual en el marc del llibre gegant de Sant Jordi 2020. Unes declaracions que també servien per contestar unes d'anteriors per part de la cap del grup municipal de Ciutadans Cristina Sancho on explicava que "durant la setmana haurem de parlar sobre aquestes restriccions, Mentre no es podia accedir al Passeig Marítim el centre de Mataró estava ple".

Avui 26 d'abril i durant tota la setmana podran ser els més petits. En principi a partir del dia 2 de maig s'hi podran sumar gent per fer esport i passejos d'unitats familiars.