Els Mossos intensifiquen per mar la lluita contra el narcotràfic

Dos cops per setmana una embarcació amb una tripulació de tres agents de la Unitat Marítima del cos, vinguts de Vilanova i la Geltrú, patrullen la costa per donar seguretat al litoral.

L'entrada de droga per mar ha deixat de ser excepcional al país i s'ha repetit a diversos punts del litoral català. Un dels casos més sonats va passar el febrer passat quan els Mossos d'Esquadra van detenir un total de 15 persones in fraganti descarregant farcells d'haixix des d'una narcollanxa entorn del Port de Mataró. Un fet que no ha passat desapercebut i que ha ocasionat que la Unitat Marítima dels Mossos d'Esquadra hagi reforçat el control i la capital del Maresme no n'ha quedat al marge.

La pressió policial contra els narcotraficants al sud de la Península ha traslladat el negoci a altres punts i la comarca s'ha convertit en els darrers anys en un destí per introduir droga i distribuir-la arreu d'Europa. La jove Unitat Marítima dels Mossos d'Esquadra fa només dos estius que es va posar en marxa, però en poc temps ha guanyat en efectius i en recursos.

Alberto Colorado, Cap de la Unitat Marítima dels Mossos d'Esquadra de Vilanova i la Geltrú: A nosaltres particularment, ens ha sorprès una mica aquest fenomen i ara les unitats d'investigació de narcotràfic dels Mossos tenen a la seva disposició el nostre servei marítim per intentar combatre aquesta situació. El fet que hi ha una major pressió a la zona sud d'Espanya, fa que aquest narcotràfic s'hagi desplaçat més cap al nord.

Dos cops per setmana tres agents de la unitat es desplacen al Maresme per fer el patrullatge preventiu i donar seguretat al litoral. Venen des de Vilanova i la Geltrú, on tenen una de les bases policials, i amb la patrullera Narcís Monturiol. Una embarcació de gairebé 13 metres d'eslora que arriba a una velocitat màxima d'uns 40 nusos i que està equipada amb tecnologia d'última generació.

Alberto Colorado, Cap de la Unitat Marítima dels Mossos d'Esquadra de Vilanova i la Geltrú: És una embarcació que es desplaça bastant de pressa i permet velocitats de creuer de 24 nusos. Té poc calat i, per tant, permet que puguem apropar-nos a la costa. A més està ben equipada amb tecnologia força avançada. Té un radar per navegar de nit i sondes per fer recerques sota l'aigua. És una embarcació ben dimensionada pel servei que dona aquesta unitat.

A banda de donar suport a les unitats d'investigació per lluitar contra el narcotràfic i perseguir infraccions en l'àmbit de la reglamentació nàutica, el cert és que la majoria dels serveis que fa aquesta nova policia del mar són assistencials. I és que l'objectiu és prevenir la comissió de delictes però també protegir i auxiliar les persones, les embarcacions i els usuaris dels ports. Una activitat que a l'estiu, s'incrementa notablement.

Alberto Colorado, Cap de la Unitat Marítima dels Mossos d'Esquadra de Vilanova i la Geltrú: A l'estiu reforcen en número d'hores el servei. Fem rescats, però també assistències a persones que han caigut d'embarcacions de vela lleugera, a gent que té problemes amb els seus vaixells, com per exemple quan s'enxarxen.

Un equip d'agents, a més, amb una formació específica en socorrisme.

Alberto Colorado, Cap de la Unitat Marítima dels Mossos d'Esquadra de Vilanova i la Geltrú: Una de les apostes més brillant ha estat fer-nos a tots socorristes aquàtics i tenir a la nostra disposició tot l'equipament per dur a terme aquestes actuacions. Això ens permet atendre determinats accidents i poder llançar-nos a l'aigua, si és necessari.

Tot i que la unitat marítima encara és poc coneguda per la ciutadania en general, el seu desplegament forma part del projecte de dotar els Mossos de totes les funcions d'una policia integral que dona servei en tots els àmbits, també el marítim.