Els microplàstics, un problema greu pels animals marins com les balenes

Si els macroplàstics són un problema per la contaminació del mar, els microplàstics també ho són, amb especial atenció als animals que hi viuen i s’hi alimenten. La balena que va arribar morta i en estat de descomposició ara fa deu dies a la Platja del Varador de Mataró podria haver ingerit molt d’aquest material, algun d’ell difícil de detectar a simple vista. Tot i que no s’han especificat els motius de la mort del cetaci, els microplàstics podrien ser-ne una causa ja que les balenes s’alimenten, majoritàriament, de plàncton filtrant l’aigua de mar i no poden destriar aquest material.  

L’any 2015 també va arribar a les costes mataronines una altra balena morta, aquella feia 5 metres de llarg. L’any 1977 en va ser una cria de balena, que va crear una gran expectació. I és que les balenes s’empassen aquests microplàstics al Mar Mediterrani, que té una concentració d’aquests elements superior a la de la resta de mars i oceans. Segons un estudi recent fet per Greenpeace la conca del Mediterrani concentra entre el 21% i el 54% de les partícules de plàstic del planeta. Unes partícules que provenen de grans plàstics que s'han anat fragmentant amb el temps, però també, de productes que usem en el nostre dia a dia com algunes pastes de dents o les fibres de la nostra roba provinents de la rentadora.

Des de fa 2 anys a Mataró hi ha en marxa el projecte Micromar impulsat per Viu la Vela. Aquesta iniciativa va néixer amb l’objectiu de fer difusió de la problemàtica que representen els microplàstics i l’impacte que tenen sobre els ecosistemes. Ara volen quantificar com d’afectada està la costa mataronina i provocar canvis en els hàbits de consum.

Informa: M.Gómez