Els metges d’atenció primària es planten

L'Atenció Primària diu prou i convoca una vaga de metges del 26 al 30 de novembre. Ja fa temps que aquest col·lectiu es queixa de les condicions de treball i de la davallada de la qualitat assistencial, amb carteres de pacients cada vegada més àmplies, llistes d'espera més llargues i visites d'uns pocs minuts. Una situació, que segons explica el doctor Joan Herreros, metge del CAP Gatassa i delegat sindical de Metges de Catalunya,  és insostenible per més temps, ja que posa en seriós risc el sistema de salut pública.

Més de 5000 professionals de tot Catalunya estan cridats a la vaga i des de Metges de Catalunya, sindicat que convoca aquesta aturada, s'espera un alt seguiment. Una vaga, que insisteixen, es fa com a últim recurs per defensar un sistema públic, que consideren està "molt malalt". Herreros reivindica la feina que es fa des d’atenció primària, i adverteix que la situació que estan vivint els CAP des de fa un temps pot fer trontollar tot el sistema de sanitat pública. En aquest sentit, recorda que és la medicina primària la que en moltes ocasions permet al pacient un accés més ràpid a una consulta mèdica, alhora que és també a la primària on es resolen molts d'aquests casos, descongestionant així altres serveis ja de per si molt saturats com els especialistes o les urgències. 

Aquesta vaga l'impulsa el sindicat de Metges de Catalunya i convoca als metges que depenen directament de l'ICS, en el cas de Mataró en queden fora per tant, el CAP de Mataró Centre i el de Cirera, que compten amb professionals que depenen del Consorci Sanitari del Maresme. Tot i així, i tal i com ha pogut saber aquest mitjà, els metges d'atenció primària  del Consorci  també denuncien una situació de sobrecàrrega similar, amb llistes d'espera que poden arribar a les 3 setmanes, i fins a un mes aquest passat estiu i jornades amb més de 40 visites, que generen malestar entre els usuaris i els professionals. Per la seva banda la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública a Mataró i el Maresme ha emès un comunicat de suport a aquesta vaga.

 

Informa: A.Gual