"Els interessos del capitalisme frenen la implantació d'un model energètic sostenible"

La consciència global sobre l'emergència climàtica comença a difondre's cada vegada més entre més persones. Potser per això, ahir la sala d'actes de la Biblioteca Pompeu Fabra va quedar petita durant la presentació del nou llibre del bioquímic Josep Roca. El seu títol és 'Crisis climática. La colisión actual entre ecologismo y capitalismo'. Durant més de 2 anys, l'autor ha analitzat per què a dia d'avui encara no s'ha instaurat un model energètic sostenible basat en les energies renovables. La conclusió extreta és que existeixen molts interessos econòmics i geopolítics del capitalisme que frenen aquest procés.

El tema central del llibre és d'extrema actualitat segons el propi autor. Molts dels fenòmens climàtics que ens afecten avui dia són el resultat d'anys de maltractament del medioambient. Què hi podem fer a nivell particular? Segons Roca, la clau passa per no només estalviar energia sinó ser el màxim eficients possibles.

La presentació va anar a càrrec de Joan Majó, exalcalde de Mataró i també exministre d'Indústria i Energia. Després de la seva experiència, Majó destaca que a més d’implementar un nou model energètic també fa falta canviar els hàbits de consum. 

Segons l’autor del llibre, els objectius que es marquen des de les administracions són superficials. També destaca els interessos econòmics que s’amaguen darrera de l’ús de segons quins recursos.

Informa: L.Sanmiquel/J.Monfort/C.Sánchez