Els hàbits poc saludables estan fent créixer la quantitat de persones amb diabetis de tipus 2

Més de 600mil persones pateixen diabetis a dia d'avui a Catalunya. És el doble de població que tenia aquesta malaltia fa poc més de vint anys. Així, si a mitjans de la dècada dels 90’ la prevalença de la diabetis era del 4%, a dia d’avui està ja en el 8.1% i la xifra tendeix a augmentar segons els experts. A Mataró, les xifres d’aquesta malaltia endocrina es mantenen en la mateixa línia que a la resta de Catalunya. Sobretot pel que fa a la diabetis de tipus 2, una forma de la malaltia que apareix per mantenir un estil de vida i alimentació poc saludable. Els canvis en l’alimentació, la disminució de l’activitat física i una ingesta desmesurada de sucres i hidrats de carboni està conduint a moltes persones a patir diabetis de tipus 2. Així ho ha explicat Carles Bailo, president de l’Associació Catalana de Diabetis a Mataró, en una entrevista al programa el Mirador. 

Pel que fa a la diabetis de tipus 1, aquesta no és pot prevenir i apareix per una disfunció del pàncrees i pot afectar a persones de qualsevol edat. De fet, segons el cap d’endocrinologia del Consorci Sanitari del Maresme, el 90% dels casos de diabetis són de tipus 2, per tant es pot prevenir portant uns hàbits alimentaris saludables. D’altra banda, només el 10% dels casos és tipus 1 i, per tant, sobrevinguda per un problema autoimmune. 

Aquest any, el dia Mundial de la Diabetis es fixa en les dones i en com els afecta la malaltia. Segons les dades globals, en l’actualitat més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món i es calcula que la incidència augmentarà fins els 313 milions l’any 2040.

Informa: C. Salad

Tags: