Els familiars dels malalts d'Alzheimer demanen més recursos per fer-se'n càrrec

Aquest dijous se celebra el dia Mundial de l’Alzheimer, una malaltia degenerativa que provoca la pèrdua de la memòria i que a la llarga afecta totes les capacitats cognitives. Els símptomes són la pèrdua de la memòria recent, la desorientació, els problemes per parlar o els canvis de judici. Però els símptomes de l’Alzheimer no sempre són fàcils de detectar, perquè es poden confondre amb alguns dels problemes que té la gent gran i que arriben amb el pas dels temps. La detecció precoç pot ajudar a reduir l’impacte de la malaltia, que només a Catalunya afecta més de 100.000 persones.  No obstant això, perquè sigui possible, les associacions de familiars de malalts d’Alzheimer reclamen més implicació per part de les administracions, ja que així també es podrà fer front a les despeses que comporta haver de tenir cura d’una persona afectada per la malaltia.

La presidenta de la Federació d'Associacions de Familiars de Malalts d'Alzheimer a Catalunya (FACAC), Inma Fernández, qui també és directora del Centre de Dia d’Alzheimer de Mataró, explicava dimarts passat durant el programa ‘Calidoscopi’ de Mataró Audiovisual que fer-se càrrec d’un afectat per la malaltia costa uns 25.000 euros a l'any. I això és “un problema” perquè un pensionista guanya uns 12.000 euros bruts anuals i un treballador amb un salari mitjà, uns 22.000, en tots dos casos xifres inferiors al que es necessita, va explicar Fernández. “Ens calen ajudes; que se'ns reconegui la tasca de cuidador i, sobretot, més conscienciació de la malaltia”, va afirmar la presidenta de la FACAC, tot afegint que quan es diagnostica l’Alzheimer a un familiar “no tothom pot deixar de treballar o reduir-se la jornada laboral”. 

Deu anys de la Caminada Solidària per l'Alzheimer 

Amb motiu del dia mundial de la malaltia, l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Maresme (AFAMA), que té la seu a Mataró, ha preparat diversos actes solidaris per recaptar fons. El dissabte 23 de setembre, hi haurà una festa a la Plaça de Santa Anna; el 8 d’octubre, una caminada popular que aquest any arriba a la desena edició i que anirà acompanya d’una festa al Parc Central, i el 17 d’octubre, un espectacle sobre Màrius Torres amb actors com Ramon Madaula i Emma Vilarasau que es podrà veure al Teatre Monumental. Tot plegat per recaptar diners i ajudar les famílies amb menys recursos del Maresme que s’han de fer càrrec d’un malalt amb Alzheimer.