Els 25 anys de la guerra de Bòsnia, eix de la Nit de la Solidaritat

El proper 14 de desembre farà 25 anys que es van signar els Acords de Dayton, amb el que es va posar el punt i final a la guerra iniciada el 1992.

La guerra de Bòsnia centrarà la 23a edició de la Nit de la Solidaritat. La conferència d’aqnyes any anirà a càrrec de Jasmina Mujezinovic, coordinadora de la Fundació per a la Democràcia Local de Sarajevo. El proper 14 de desembre farà 25 anys que es van signar els Acords de Dayton, amb el que es va posar el punt i final a la guerra iniciada el 1992. Durant aquells anys Mataró, juntament amb altres ciutats com Barcelona, van col·laborar estretament amb Sarajevo amb projectes de cooperació i solidaritat. Precisament, aquesta col·laboració centra el documental “Fa 25 anys de Mataró per Bosnia” que s’emetrà durant Nit de la Solidaritat, que té lloc aquest vespre.  Joan Salicrú, fundador de Clack, la productora que ha elaborat el documental, explica que aquesta unió de ciutats per ajudar al poble bosnià no es va quedar en un fet puntual, sinó que es va convertir en una cooperació a llarg termini.

Aquesta col·laboració que es va produir durant la guerra de Bòsnia, segons Salicrú, també va fer que la cooperació agafés més importància que la solidaritat a l’hora de crear projectes d’ajuda. Durant aquells anys també es van crear les primeres regidories de cooperació a Catalunya. Una figura creada per poder coordinar, a través dels ajuntaments, totes les ajudes i projectes de les entitats dels municipis. En el cas de Mataró, la primera regidora de Cooperació va ser Consol Prados, que formarà part de la taula rodona que es farà durant la Nit de la Solidaritat juntament amb Manel Vila, Dolors Fernàndez i Edin Kadic i que estarà moderada pel propi Joan Salicrú.

A causa de les restriccions de la pandèmia, la Nit de la Solidaritat ha hagut de canviar el seu format habitual i s’emetrà per televisió i streaming a través de Mataró Audiovisual i la web de l’Ajuntament de Mataró. L’acte començarà a les 9 de la nit. 

Informa: S.Ruiz