El temporal Gloria destrueix 3,9 hectàrees de la praderia de posidònia de Mataró

6 mesos després del pas del temporal Gloria per la costa mediterrània, s’han pogut constatar els efectes devastadors sobre la posidònia de Mataró. D’entrada, l’estudi que han realitzat un equip de voluntaris de la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques de Mataró (SPAS), l’Escola del Mar de Badalona i el Centre d’Estudis Avançats de Blanes confirma una pèrdua de superfície de 3,9 hectàrees. Aquesta afectació ha convertit la praderia de posidònia de Mataró en la més afectada pel temporal Gloria. 

Al febrer, quan la borrasca ja havia abandonat la península, es va creure convenient emprendre un estudi que determinés quines havien estat les conseqüències del temporal. 

Un estudi d’aquestes característiques requereix immediatesa. Segons exposava Teresa Alcoverro, els efectes dels temporals es poden quantificar només poc després de la seva aparició. Amb el temps, les conseqüències comencen a ser difícils de determinar. És per això que des d’un primer moment van optar per contactar amb professionals que ja estaven immersos en praderes de posidònies. Així doncs, han estat treballant amb gent de, per exemple, Murcia, les Balears, el País Valencià, Tarragona i Mataró.  

Finalment, Alcoverro va concloure  que per recuperar les gairebé 4 hectàrees que s’han fet malbé faran falta centenars d’anys. La posidònia és una espècie de planta aquàtica que creix 1 o 2 centímetres l’any, és a dir, molt a poc a poc. 

Informa: L.Sanmiquel