El tècnic de Canvi Climàtic del CCM adverteix del risc d'urbanitzar el litoral

Jordi Bonet diu a l'Entrevista de Mataró Ràdio que 'ens hem d'apartar d'aquells llocs on sabem que hi ha un risc manifest si passa un esdeveniment advers'. El risc estaria al litoral i les rieres del Maresme.

Jordi Bonet, tècnic de Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio
Jordi Bonet, tècnic de Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, durant l'Entrevista de Mataró Ràdio

El tècnic de Canvi Climàtic del Consell Comarcal considera que les administracions haurien de prioritzar la reducció de les emissions de CO2 i destinar més recursos a les energies renovables. D'altra banda, afegeix que cal limitar el creixement del Maresme i evitar construir al litoral i les lleres de les rieres per evitar riscos.

JORDI BONET, tècnic Canvi Climàtic Consell Comarcal

Hem de reduir les emissions de CO2. Per tant, les administracions han de posar més recursos i destinar la prioritat dels seus pressupostos a potenciar les energies renovables. Han de ser els que vagin per davant amb el tema d'instal·lació de plaques fotovoltaiques, estalvi energètic, donar ajudes a la ciutadania per la rehabilitació energètica. Totes aquestes coses que probablement no donen tants vots com construir carrers i arreglar voreres, però serveixen per les properes generacions. I en el tema de l'adaptació, hem de ser conscients que hem arribat a un punt on no hauríem de créixer molt més. Que probablement hem de créixer en benestar i felicitat, però no hem d'envair més territori. I hem d'apartar-nos d'aquells llocs on sabem que hi ha un risc manifest de que si passa un esdeveniment advers, doncs tenim moltes possibilitats de llepar.

Bonet argumenta que cal deixar de construir a primera línia de mar i a les rieres, no fer més piscines i augmentar els espais arbrats a les zones urbanes i fer un ús més raonable de l'aigua. Un factor negatiu, segons Bonet, ha estat la urbanització del territori amb urbanitzacions i infraestructures que han limitat l'aportació natural de sorres a les platges.

Bonet també ha lamentat que els ajuntaments no estiguin complint amb l'aplicació de Zones de Baixes Emissions pels vehicles més contaminants. I conclou que els ajuntaments tenen por d'aplicar una mesura tan contundent. "I més en un any electoral", ha afegit.