El sector de flor i planta calcula 125 milions d’euros de pèrdues pel COVID-19

coronavirus

Amb la primavera no només arriba el bon temps. Amb ella esclata l’època de les flors. Aquest any però, la irrupció del coronavirus ha trastocat i paralitzat el dia a dia dels viveristes, floristes, jardiners, paisatgistes i, en particular, el del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya. Tota l’activitat del recinte es va aturar a partir del dia 14 de març.

La principal preocupació del món de la floricultura i l'horticultura ornamental a hores d’ara són les pèrdues milionàries que calculen que comportarà la crisi del COVID-19. A nivell català, s’estima que poden arribaran a assolir la xifra de 125 milions d’euros. Cal recordar que el sector de la flor i la planta és la font de negoci de moltes famílies catalanes, especialment, de la comarca del Maresme i, en aquests moments, tenen en joc el seu futur ja que la primavera suposa el 80% del seus ingressos.

El coronavirus a més, ha arribat a tocar d’una de les campanyes comercials més importants de l’any i que genera més feina. Al mes vinent s’hauria de celebrar, com cada any, la Diada de Sant Jordi. De moment, la Cambra del Llibre de Catalunya ha pres la decisió d’ajornar fins l’estiu el dia del llibre i la rosa. El Gremi de Floristes, en canvi, prefereix veure com evoluciona la situació i decidir com actuar en funció de com s’arribi al 23 d’abril. Per temes logístics, a dia d’avui tan sols podrien fer un Sant Jordi adaptat perquè moltes de les roses que es venen llavors provenen de fora d’Europa. És per això que, cada vegada més, creuen que serà imprescindible establir una nova data per la diada i així, intentar salvar la temporada.

El tancament de les portes del Mercat de la Flor ha comportat la presa de diferents decisions per part de la Junta. D’una banda, han volgut mostrar recolzament als seus socis engegant iniciatives moltes d’elles econòmiques. Per exemple, han ajornat la facturació del mes de març als paradistes o han activitat un servei d’emmagatzematge de carretons i comandes disponible tota la setmana a qualsevol hora del dia.

D’altra banda però, com moltes empreses del país, s’han vist obligats a presentar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). La junta del Mercat declara en un comunicat que és una mesura “de sostenibilitat econòmica d’urgència per fer front als perjudicis” del cessament de l’activitat així com del decret d’Estat d’Alarma.

Informa: L.Sanmiquel / J.Pirt