El projecte H-Policia aposta per un model de Policia Local empàtica i pròxima al ciutadà

Fotografia: Mataró Audiovisual

Una policia empàtica, pròxima al ciutadà i amb intel·ligència emocional i habilitats comunicatives. Aquestes són algunes de les premisses de H-Policia, un projecte del qual alguns agents de la Policia Local de Mataró en forma part i que vol millorar la percepció que té la ciutadania d'aquest cos. Aquest projecte el van conèixer de primera mà un centenar d’alumnes de batxillerat de Mataró i el Maresme que durant el matí i migdia d’ahir van participar de la clausura de l’activitat “Eduquem en Justícia” que organitzava el Col·legi d’Advocats de Mataró.  El projecte H-Policia neix del malestar de la societat vers el tracta rebut per part dels agents de policia, encara que aquests hagin resolt el cas. El motiu d’aquest malestar, segons Javier López Lara, agent de la Policia Local de Mataró de la Unitat de Convivència i Civisme, és que els agents actuen segons els protocols i aquests no estan adequats al que demanda la gent. Amb el canvi e model que planteja H-Policia es busca que la policia sigui més empàtica i que la força i l’autoritat siguin l’últim recurs dels agents. A més, creu que a la llarga aquest model té més beneficis tant per la societat com per l’administració que l’actual.

De fet, hi ha estudis fets a Mataró que certifiquen que el 90% de les actuacions que realitza la Policia Local són assistencials. Lopez explica que aquest model de policia més empàtica s’està demostrant a la capital del Maresme que és un model d’èxit. Una de les claus és que la gent agafa confiança amb els agents que els ajuden a canviar de vida.

A banda de conèixer el projecte H- Policia, durant la jornada “Eduquem en justícia” els alumnes també han realitzat una simulació de mediació i una simulació de judici amb l’objectiu que els joves coneguin el treball que es fa en món de l’advocacia i la resta d’operadors jurídics per defensar els drets de les persones.

 

Informa: S.Ruiz