El projecte de lloguer cooperatiu “Lloguem!” va agafant forma

A falta d’un mes perquè vegi la llum, el projecte de lloguer cooperatiu “Lloguem!” que impulsa l’Ajuntament de Mataró s’està acabant de perfilar. És per això que aquest matí al TecnoCampus s’ha organitzat una jornada per aprendre noves maneres per impulsar fórmules de lloguer social per part de les administracions públiques, com seria el cas de “Lloguem!”. Recordem que aquest projecte, subvencionat pel fons europeu FEDER, vol ajudar a propietaris a rehabilitar immobles per després posar-los a lloguer a preus inferiors als del mercat de lloguer. De fet, la primera fase del projecte que començarà el mes de gener consistirà en trobar propietaris disposats a formar part del programa a canvi d’una subvenció per rehabilitar l’habitatge o que sigui el propi ajuntament qui realitzi les obres d’adequació, tal i com explica Albert Terrones és el cap d’Habitatge de l’Ajuntament de Mataró.

Un dels objectius a llarg termini del projecte “Lloguem!” és poder influir en el preu del mercat de lloguer. Per fer-ho, necessita generar una bossa d’habitatges per llogar a través de la cooperativa de llogaters que està preparant la Unió de Cooperadors. Segons la regidora d’Habitatge, Sarai Martínez, d’entrada es vol mobilitzar entre 150 i 250 habitatges per formar part del projecte.

Durant la jornada s’han presentat diversos models d’èxit de projectes similars, com el Community Land Trusts que lidera Brussel·les. També hi ha hagut conferències de la doctora en Economia de la Universitat de Barcelona, Montserrat Pareja-Eastaway, i del director de l’Àrea de Presidència de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Salvador Milà sobre polítiques d’habitatge de lloguer assequible.

Tot i això, ja està en marxa des del mes d’octubre la formació de 12 joves, d’entre 18 i 29 anys, com a personal tècnic en rehabilitació d’habitatges. Al llarg d’aquesta formació impartida per la Fundació Salesians Sant Jordi, els alumnes aprendran els coneixements teòrics de la fusteria, del ram de paleta, l’eficiència energètica, la fontaneria i l’electricitat i, a més, posaran en pràctica els coneixements adquirits. La formació durarà fins a finals de 2021 i participaran un total de 24 joves que seran els encarregats de fer els arranjaments en els habitatges.

El Projecte Lloguem! està coordinat per l’Ajuntament de Mataró i finançat per la FEDER a través de les Iniciatives Urbanes Innovadores. Els socis del projecte són la Fundació Salesians Sant Jordi, el TecnoCampus Mataró-Maresme, la Fundació Unió de Cooperadors, la Diputació de Barcelona, i l’Institut de Govern i Polítiques Públiques.

Informa: S.Ruiz/ C.Monferrer