El programa d'alta precoç postpart, potenciat a causa de la pandèmia

L'Hospital de Mataró ha potenciat durant la pandèmia el programa d'alta precoç postpart. Un mètode en què es dóna d'alta a la pacient just 24 hores després del part rebent atenció de la llevadora a domicili. Reduint l'estada a l'hospital disminueix també el risc d'infecció interhospitalària, però els beneficis que s'han observat en són més.

Davant l'èxit de desmedicalitzar el postpart i facilitar el retorn al nucli familiar, l'hospital valorarà la continuïtat del programa sempre que no hi hagi cap complicació per a la seguretat de la mare i el bebè.

A banda d'aquest programa, l'emergència sanitària ha obligat a reestructurar els protocols dels parts tal com els coneixem. En aquests moments es fan testos (PCR) a les gestants per confirmar si són portadores del virus i durant els temps que han d'estar hospitalitzades es troben aïllades amb la parella sense poder rebre cap visita.

També s'ha donat la possibilitat de marxar a casa després de trencar aigües i tornar al cap de 12 hores per la inducció del part. S'ha mantingut, però que la mare pugui estar acompanyada durant el part i el contacta precoç pell amb pell entre mare i nadó. Duran els mesos de març, abril i la fins al 17 de maig hi ha hagut 209 parts a l'Hospital de Mataró, 38 dels quals han estat per cesària.

J.Peñaranda